Новий закон про місцеве самоврядування. Чого чекати Маріуполю



Проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» дуже чекають в маріупольській громаді. Діючий муніципалітет сподівається, що ухвалення цього закону дозволить йому і далі працювати без поновлення роботи депутатського корпусу Маріуполя. Опозиція до діючої влади пов’язує ухвалення цього закону, навпаки, із скорішим створення в Маріуполі військової адміністрації.

На цьому тижні положення законопроєкту детально обговорювали представники Конгресу місцевих та регіональних влад. Сайт 0629 долучився до обговорення і готовий розповісти, що зараз є і чого немає в такому важливому законопроєкті.

Чому взагалі з’явилась потреба в ухваленні нового закону про місцеві органи влади

Справа в тому, що через воєнний стан, який був введений в Україні 24 лютого 2022, багато місцевих громад опинились в умовах, коли місцеві органи влади не можуть виконувати свої обов’язки. Десь мер – колаборант, десь міська рада через колаборантів та втікачів втратила кворум.

Інша проблема – створені військові адміністрації не мали законодавчо прописаного переліку зобов’язань. Не зрозуміло, кому підпорядковується військова адміністрація і чи можна взагалі вважати її органом місцевого самоврядування. Більше того, якщо на посаду очільника військової адміністрації призначали діючого селищного або міського голову, то він порушував закон, бо це вважалось сумісництвом (голови рад не мають право на сумісницьку діяльність).

Чого конкретно чекає маріупольська влада від ухвалення законопроєкту

Маріупольська влада з початку повномасштабного не змогла жодного разу зібратись на сесію міськради. Причина в тому, що частина депутатів знаходиться за кордоном, а частина – зрадила країні.

Зараз місто фактично залишилось без бюджету – живе на 1/12 від бюджету минулого року.

Муніципалітет сподівається, що Рада внесе такі зміни, які дозволять їм розпоряджатися бюджетом без сесій.

Проте, здається, марно сподівались.

Основні зміни, які вносить законопроєкт

Невиконання міськими радами своїх повноважень протягом 3 місяців є підставою для створення військової адміністрації.

Новий закон про місцеве самоврядування. Чого чекати Маріуполю, фото-1

Голови селищних і міських рад можуть бути призначені на посади очільників військових адміністрацій, і не це буде вважатися сумісництвом.

Законопроєкт встановлює ієрархію, за якою військова адміністрація у безпекових питаннях підпорядковується безпосередньо Генеральному штабу, а у питаннях організації життєдіяльності громади – обласній адміністрації.

Законопроєкт детально розписує діяльність військової адміністрації під час воєнного стану.

Військова адміністрація має припинити свої повноваження через місяць після того, как в країні завершиться дія воєнного стану

За що критикують цей законопроєект

Представники громад, які взяли участь у Конгресі, висловили декілька суттєвих зауважень.

Наприклад, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що в законі не прописано, що означає «невиконання органами місцевого самоврядування власних повноважень». Це просто слова, якими можна маніпулювати. Тому, на думку Садового, треба детально прописати критерії бездіяльності

Представник Херсонської адміністрації зазначив, що через 30 діб після завершення дії воєнного стану повернути до роботи місцеві ради буде неможливо, тому що там зрадників більше ніж дійсних громадян України, і через це працювати буде просто нема кому.

Ну а начальник Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко вимагає окремого закону про перехідний період для територій, які були окуповані в 2014 році, і територій, окупованих після 24 лютого 2022 року. Бо на думку Кириленка, це геть ріні умови деокупації, а тому треба більш конкретно підходити до окремих територій Донецької, Луганської областей та Криму.

Новий закон про місцеве самоврядування. Чого чекати Маріуполю, фото-2

Представники комітету ВР з питань місцевого самоврядування обіцяли врахувати зауваження.

Законопроєкт має бути внесений на розгляд Верховної Ради в найближчий час.

Нагадаємо, начальник Донецької ОВА Павло Кириленко пообіцяв створити військову адміністрацію в Маріуполі якнайшвидше. 

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW