Не стало видатного композитора з Буковини Левка Дутківського



Не стало видатного композитора родом з Чернівецької області Левка Дутківського.

Помер композитор Левко Дутківський, засновник і керівник вокально-інструментального ансамблю «Смерічка», Народний артист України, режисер, педагог, один із основоположників української естрадної музики - повідомила Чернівецька ОВА.

Він помер у Чернівцях після інфаркту та перенесеного коронавірусу. 9 квітня йому виповнилося 80 років. Левко Дутківський - автор легендарних композицій, пісень, які прославили Буковину. Його смерть - непоправна втрата для Буковини і України. Щирі співчуття родині композитора.

Як розповідає журналіст і дослідник української естради Михайло Маслій, у новорічну ніч 1967 року Левко Тарасович відчув призначення і з цієї дороги не схибив ніколи — "Треба співати не чуже, а своє рідне, українське".

Левко Дутківський підхопив європейську хвилю біг–біту в далекому 1966 році в невеличкому буковинському районному містечку Вижниці і перший почав поєднувати тогочасні ритми, гармонію поп– та рок–музики з народним гуцульським, буковинським, загальноукраїнським мелосом і фольклором, виробляючи таким чином свій власний стиль, створивши високопрофесійний колектив, на який рівнялися, в якого вчилися.

Майже не маючи ніякої інформації з–за кордону і досвіду, Левко зміг пройти тими ж шляхами, що й легендарні світові рок–групи. Саме Левко Тарасович навчив співати і вивів на найвищий рівень виконавської майстерності таких самородків, як Василь Зінкевич і Назарій Яремчук.

Володимир Івасюк теж називав Левка своїм вчителем, перші свої твори довірив ”Смерічці”. Та й перші кроки на естраді Софії Ротару тісно пов’язані з Левком Дутковським. Він автор пісень ”Незрівнянний світ краси”, ”У Карпатах ходить осінь”, ”Горянка”, ”Сніжинки падають”, ”Матіоли цвіт”, ”Черешневий гай”, “Якщо любиш, кохай”.

Щирі співчуття родині композитора.

Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber (новини Чернівців)



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW