"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини



Після підриву Каховської ГЕС мешканці Херсонщини почали евакуюватись у різні куточки нашої України. Одним з безпечних та близьких міст стала Одеса. Журналістка 048.ua побувала в найбільшому гуманітарному центрі країни та у кав’ярнях, де допомагають постраждалим, аби з'ясувати, як одесити підтримують херсонців.

Гуманітарний центр “Гостинна Хата” знаходиться на вулиці Рішельєвській, 19. Вже понад рік центр допомагає всім внутрішньо переміщеним особам. Не залишились осторонь і цього разу.

"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини, фото-1

"Багато міжнародних організацій долучилися нам допомогти, дуже дякую їм за це. Усім людям, які нам допомагають: несуть речі, дитяче харчування, їжу тощо. Ми допомагаємо ВПО і багато хто з них казав: “Візьміть мої набори і віддайте херсонцям”, - каже Діана Гребнева, співзасновниця гуманітарного центру “Гостинна хата”.

"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини, фото-2

Діана Гребнева провела кореспондентку 048 на задній двір і показала, скільки допомоги принесли одесити. Поки ми йшли, жінка розповіла: їй почали дзвонити ще вчора вночі і питати, що потрібно принести для постраждалих.

На задньому дворі велика кількість одягу, їжі та багато іграшок.

Також сьогодні почали приносити корм для тварин.

Осторонь не залишилися і одеські кав’ярні. Наприклад, Foundation Coffee, що знаходиться за адресою Жуковського, 19, збирають питну воду для мешканців Херсонщини.

"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини, фото-22

Ініціатива була створена вчора ввечері, бо бачили, що найголовніша проблема людей, які постраждали на Херсонщині - питна вода, - каже маркетинг-директор компанії “Foundation” Артем Шведов.

“Ми до цього займали активну позицію того, хто збирав воду разом з хлопцями з “Миколаїв буде пити”. Ми возили воду в Миколаїв разом з ними та у Херсон, коли його деокупували. Зараз ми зібрали десь пів тонни води. Всі наші гості, друзі, знайомі приносять воду. Збирати ми її будемо до завтра. Бо приїде наш друг-волонтер і скоріш за все ми передамо всю цю воду йому”, - каже хлопець.

Також Артем розповідає, що у закладі залюбки пригостять кавою внутрішньо переміщених осіб.

“Дізнався з інстаграму, що тут збирають воду і там є велика проблема з цим, вирішив занести, поруч тут був. Буду ще приносити питну воду”, - каже одесит Давід.

"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини, фото-26

А заклад R bar на Ланжеронівській, 17т еж збирає гуманітарну допомогу для херсонців. Необхідно все: консерви, речі, питна вода, - каже засновниця закладу Олександра Галкіна.

"Ми не могли залишитись осторонь": як в Одесі допомагають мешканцям Херсонщини, фото-27

“Ми допомагаємо з самого початку повномасштабної війни. Робимо благодійні концерти і всі гроші віддаємо ЗСУ. Ми не співпрацюємо з фондами, все робимо самі: купуємо екіпіровку та інші необхідні речі. У нас така сімейна кав’ярня. Я знаю 90% людей, які приходять та допомагають. Люди знають, що, якщо вони принесуть допомогу до мене - це нікуди не піде окрім як за призначенням”, - каже Олександра.

Допомогу почали збирати сьогодні, бо вчора були в ступорі через цю катастрофу, - каже засновниця. І Олександра з колективом не могла не відреагувати на це.

“Ми плануємо ще 3-4 дні приймати допомогу. Та відвозити. Самі чи за допомогою людей, яким ми дуже довіряємо. Мені здається, що кожен хоче бути причетним, допомогти людям. Одеса повинна підтримати, вся країна має це зробити. Просто ми найближчий регіон і ми можемо швидко відреагувати”, - каже власниця.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW