Втрата західної зброї, провал контрнаступу та падіння Бахмуту - які проросійські наративи просували західні медіа



Які проросійські висловлювання лунали останнім часом у західних медіа, від західних політиків та посадовців.

Російська пропаганда в умовах повномасштабної війни (яку вона все ще не визнає війною) не обмежується тільки російською та українською авдиторіями. Також роспропаганда не обмежується виключно своїми агресивними пропагандистами чи псевдоліберальними ведучими та медіа.

Вона “запускає свої щупальця” і в західні країни - через ЗМІ, політиків та посадовців. Головна мета такої пропагандистської кампанії - послабити підтримку України західними країнами (і серед влади, і серед населення). 

Огляди проросійських висловлювань регулярно робить Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України. Ми вирішили обрати десятку таких цитат і вислювлювань за останні кілька тижнів.

Приклади дезінформації через західні ЗМІ, медіа та соцмережі

Дезінформація: Оглядачі Рік Вайлс і Док Беркхарт на відео новинного інтернет-видання TruNews у Twitter заявили: 

“росія не хотіла завойовувати Україну. Вона хотіла приєднання Донбасу, жителі якого вважають себе росіянами… Маккейн і Нуланд спровокували в Україні революцію у 2013-2014 роках. росіяни хотіли лише зупинити кровопролиття, приєднати ці землі та укласти з Києвом мирний договір”

Факт: Насправді ж свою завойовницьку політику щодо України росія не припиняє ще з часів гетьмана Богдана Хмельницького. Згідно з Переяславськими домовленостями, між гетьманом і царським урядом було укладено Березневі статті 1654 року. Внаслідок Переяславської ради та наступних переговорів між гетьманським та царським урядами укладено військово-політичний союз двох держав - Гетьманщини та Московського царства. Такі домовленості були необхідні гетьману для боротьби з Річчю Посполитою та збереження автономії Гетьманщини. Але союзник виявився невдалим.

Дезінформація: Ексрадник голови Пентагону Дуглас Макгрегор в інтервʼю YouTube-каналу Judging Freedom заявив: 

“Україна втратила 90% західної зброї і техніки. У них немає протиповітряної оборони. Вони не можуть зупинити російські ракети, росіяни ж бачать усі їхні дії. Тому Україна не скоро буде готова до контрнаступу”

Факт: Насправді ж рф неодноразово просувала подібні фейки про те, що Україна продає зброю третім країнам контрабандою. Наратив про “постачання” Україною західного озброєння третім країнам озвучив постпред при ООН Небензя 10 квітня. 

Щодо ППО, то її ефективність українські захисники довели напрактиці у ніч з 30 квітня на 1 травня 2023 року. Росіяни тоді випустили по Україні 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Сили ППО знищили 15 з них. 

Дезінформація: Китайське видання China Daily написало: 

“G7 може сприяти мирним переговорам, скасувавши санкції проти росії”

Факт: Насправді ж санкції - дієвий інструмент приборкання агресора. Наступальний потенціал рф значно знизився, а моральний дух підупав завдяки санкційному тиску.

Санкції - це розумна альтернатива безпосередньому воєнному зіткненню Заходу з росією, гарантія, що кремль не зможе масштабувати свою агресію на Європу, - пояснює Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Дезінформація: Видання The American Conservative написало: 

“…постхрущовська Україна – це штучна конструкція. Її вибори виявили гострі розриви за регіональними, етнічними та релігійними ознаками. Крим, який до 1954 року був російським, був традиційним осередком російської культури, а до 1959 року лише 22 відсотки населення становили українці. Донбас був “іржавим поясом» росії”

Факт: У 1944 році розпочалася примусова депортація кримських татар з півострова. Натомість радянська влада заселяла Крим людьми з території РСФСР - пише Український інститут національної памʼяті. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але на відміну від інших «покараних народів», вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.

19 лютого 1954 року президія Верховної Ради СРСР видала указ, яким затвердила спільні подання президій Верховних Рад УРСР та РРФСР про передачу Кримської області до складу Української РСР. 26 квітня він був підтверджений відповідним законом та постановою ВР СРСР про внесення змін до статей Конституції СРСР.

Дезінформація: Американське видання Yahoo News написало: 

“Повернення до кордонів 1991 року нереалістичне, кажуть деякі експерти, особливо тому, що повернення Криму, найімовірніше, вимагатиме десантного нападу, для якого українські сили не оснащені”

Факт: У Конгресі США представили проєкт резолюції “Перемога України”.

Палата представників Конгресу США представила проєкт резолюції, у якому перемогою України визначають відновлення кордонів 1991 року, а також підтверджують подальшу роботу США і союзників зі вступу України до НАТО, її відбудови та притягнення рф до відповідальності.

Дезінформація: Американський ексвійськовий Скотт Ріттер на YouTube-каналі U.S. Tour of Duty завив: 

“Схоже, що довгоочікуваний і розрекламований український весняний наступ зрештою не відбудеться. Принаймні так стверджують українські офіційні особи, які заявили, що вони не отримали достатньої військової допомоги від Заходу, США, НАТО, яка б дозволила їм провести успішний наступ”

Факт: Втім, держсекретар США Ентоні Блінкен вважає:

“Україна планує контрнаступ наступними тижнями. Зрештою, їхній успіх на полі бою – найкращий і, можливо, найшвидший шлях до переговорів, які принесуть справедливий та стійкий світ” 

Дезінформація: Бразильский журналіст Пепе Ескобар на своїй сторінці у Twitter написав: 

“Бахмут ось-ось впаде. Україна/НАТО – у пастці. Немає ніякої змоги зняти облогу. Усі дороги будуть у багнюці принаймні ще 3 тижні. Тоді й Бахмут зникне. Зʼявиться Артемівськ”

Факт: Натомість координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі прокоментував:

“російський наступ на Бахмут провалився, рф втратила за п’ять місяців 100 тисяч вбитими та пораненими”

Висловлювання західних проросійських політиків і журналістів у соцмережах

Джеффрі Янг – проросійський американський політик

Затятий прихильник проросійських наративів про «нацизм в Україні» і про те, що США нібито використовують Україну як маріонетку у своєму протистоянні з росією. Про ці та подібні теорії Янг розповідає на своїй сторінці у Twitter. Крім того, він часто називає Президента Зеленського «військовим злочинцем», а звірства в Бучі – справою рук “українських нацистів”.

Кейтлін Джонстон – прихильна до проросійської риторики австралійська журналістка

Відома своєю прихильністю до проросійської риторики. У своєму акаунті у Twitter вона активно просуває тезу про так звану проксі-війну в Україні та наративи, спрямовані на виправдання російського вторгнення. Джонстон назвала Крим місцем, де люди вважають себе росіянами і не хочуть мати нічого спільного з Україною.

Патрік Хеннінгсен – геополітичний аналітик, що активно поширює проросійські наративи

Активно поширює проросійські наративи у своїх інтерв'ю, дописах у Twitter та щотижневому радіошоу SUNDAY WIRE. Хеннінгсен заявляє про «крах» України і стверджує, що США фінансують «нацистів» в Україні з 1952 року. Американський аналітик також розповсюджував дезінформацію про те, що ЗСУ нібито використовують цивільне населення як «живий щит».

Висновок

Як бачимо з наведених прикладів, не завжди і не всім західним медіа та експертам слід вірити беззаперечно. Не всі західні експерти та ЗМІ розповідають правду про російсько-українську війну. Не це слід зважати як тим, хто читає новини в Україні, так і українським медіа, які люблять цитувати матеріали західних медіа. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW