Справу російського генерала, який керував штурмом "Азовсталі", передали до українського суду



Заочно судитимуть генерал-лейтенанта ЗС РФ, який наказував обстрілювати цивільних на Донеччині і керував штурмом «Азовсталі».

Про це повідомляє пресслужба Донецької обласної прокуратури.

За даними прокуратури, командувач 8 гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу збройних сил РФ з 24 лютого по травень 2022 року на виконання наказів військово-політичного керівництва держави-агресора здійснював особисте керівництво підпорядкованими підрозділами під час вторгнення на територію Донецької області.

"Командувач армією РФ обвинувачується у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, за попередньою змовою групою осіб, та веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України)", - наголосили у прокуратурі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що перебуваючи в командних пунктах армії окупантів у м. Маріуполі, смт Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське Маріупольського району, генерал-лейтенант вирішував питання воєнного планування, координації й управління військовими формуваннями РФ. Також він віддавав накази щодо обстрілів мирних мешканців Донеччини і окупації території регіону.

Обвинувачений брав участь у нараді з головами псевдореспубліки «ДНР» і Чеченської республіки РФ та розробленні плану повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату «Азовсталь», де у частково зруйнованих бомбосховищах були заблоковані військовослужбовці ЗСУ й цивільні.

Окрім цього, він узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів.

Наразі росіянин переховується від слідства, тому його оголошено у розшук.

Нагадаємо, 29 вересня СБУ ідентифікувала генерала РФ, який наказав штурмувати "Азовсталь". Андрій Мордвічев із лютого керував захопленням Донецької області. Він наказав захопити Маріуполь і взяти штурмом головне промислове підприємство міста, яке стало оплотом українських захисників.

Наразі генерал-лейтенанту зс рф Андрію Мордвічеву Службою безпеки України повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);

  • ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій);

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW