Замість сесії – День депутата. Про що говорили народні обранці Маріуполя



Сьогодні, 11 березня, мала б відбутись чергова сесія Маріупольської міської ради. Її скликав міський голова Вадим Бойченко. Сесія, попри встановлений регламент, мала б проходити онлайн. Проте деяких депутатів обурили дві обставини: можлива співпраця з представниками заборонених партій у міськраді і власне законність онлайн зібрання. Тож в муніципалітеті вирішили, що перш ніж проводити сесію, варто обговорити з депутатами проблемні моменти.

Тому сьогодні відбулась не сесія, а День депутата. 

Він, як і попередні, проходив в онлайн-режимі. Журналістів до обговорення не долучали, але на запит редакції 0629 нам надали відеозапис зустрічі. І зараз ми маємо можливість розповісти вам, про що саме говорили депутати міськради, і до яких висновків дійшли.

До онлайн зустрічі долучилися лише 16 народних обранців із 30-ти. Саме стільки в Маріуполі залишилось депутатів, якщо відокремити колаборантів, зрадників і всіх інших представників заборонених фракцій партії Шарія та ОПЗЖ.

Крім того, до зустрічі долучились заступники міського голови, представники юридичного департаменту та депутат Верховної Ради від Маріуполя Сергій Магера.

Судячи по тому, як палко і непримиренно депутати  виступали проти проведення сесій в режимі онлайн напередодні, в соціальних мережах, ми очікували таких палких дискусії і під час принципового обговорення питання. Проте виявилось, що публічно готові виступати проти лише два депутати – Дмитро Забавін (Блок Вадима Бойченка) та Максим Бородін (партія «Сила людей»).

Вони поставили дуже конкретні питання, на які вимагали відповідей.

Дмитро Забавін наполягав, що проводити сесії онлайн без попередньо ухвалених змін у регламенті – незаконно, а це означає, що будь-які наступні рішення депутатів також будуть незаконними. Він підкреслював, що не бажає співпрацювати з представниками заборонених партій,  ухвалювати з ними спільні рішення.

Максим Бородін також підтримував цю думку. А ще підкреслив іншу проблему в комунікаціях депутатів з муніципалітетом.

«Ви ухвалюєте рішення одноосібно. І нас витягуєте на зустрічі виключно тоді, коли вам це потрібно, щоб досягти своїх цілей. Ви просто використовуєте депутатів. Коли у вас була можливість ухвалювати рішення силами виконкому, вам і на думку не спадало зібрати сесію.

Я маю складні стосунки з Дмитром Забавіним, але коли він як юрист каже, що проведення сесії онлайн без зміни регламенту - незаконно, то я погоджуюсь. Так і є. Якщо б була хоча б якась можливість провести сесію в минулому році і ухвалити бюджет на 2023 рік, ви би зробили це ще в грудні. Але законних підстав немає. Їх не було в грудні, їх немає зараз», - сказав Максим Бородін.

Юридичний департамент, який зараз очолює Світлана Штенда, відповів, що підстави проводити сесію є.

«Ми не проводили сесію минулого року, тому що дуже зважено поставилися до цього питання і вивчали практику інших міст, судову практику, діюче законодавство. В нашому регламенті описаний порядок дистанційних проведень, але не в обставинах воєнного часу. Ми вивчали міжнародні документи, Хартію місцевого самоврядування, яка ратифікована ВР, там зазначається, що саме міська рада визначає, яким чином проводити голосування, приймати рішення, проводити сесії. І це означає, що ми можемо проводити сесію онлайн», - запевняла Штенда.

На що депутат Бородін відповів: все так, але для того, щоб змінити регламент, треба згідно до діючого регламенту зібратися хоча б раз очно. Ми з секретарем міськради Ксенію Суховою це обговорювали. Вона обіцяла провести очну сесію в Києві в серпні, потім в вересні. Але так і не змогла зібрати депутатів. В чаті, який був створений для обговорення важливих рішень, жодного рішення насправді не обговорювалось. Нас завжди ставили перед фактом. І коли ухвалювали рішення про охорону для мера за 800 тисяч грн, і коли купували автомобілі невідомо для кого. Просто ставили перед фактом замість того, щоб ухвалювати рішення разом».

Позиція Бородіна дуже здивувала депутатку від Блока Вадима Бойченко Оксану Гринько. Вона зараз працює в тернопільському центрі «ЯМаріуполь».

«Мені не зрозуміла ця позиція – нас не зібрали, нам не повідомили. Хто цікавився – той дізнавався.  Якщо є можливість працювати не оффлайн, а онлайн і оперативно ухвалювати рішення, то питання таке: або ми хочемо і надалі працювати, або ми не хочемо працювати і впливати», - висловилася Оксана Гринько.

Такої ж думки була і депутатка Ольга Пікула (Блок Вадима Бойченка), яка теж працює в «ЯМаріуполь».  І вона, і Ярослав Кільдішов (партія «Слуга народу»), і навіть представник опозиційної фракції «Сила людей» Роман Амелякін в один голос казали, що якщо депутати не зможуть зібратись на сесію, військова адміністрація, яка може бути утворена, поставить хрест на роботі центрів «ЯМаріуполь».

Вони вважають, що міжнародні гуманітарні організації не співпрацюють з військовими організаціями. Що бюджетних грошей не вистачить на фінансування центрів «ЯМаріуполь», і що доведеться згортати не тільки центри, але і реалізацію програми тимчасового житла для маріупольців.

Як аргумент на користь цих тверджень, Вадим Бойченко навів приклад: військова адміністрація Маріупольського району, якою керує пані Букрєєва, не змогла знайти фінансування для центрів підтримки мешканців селищ навколо Маріуполя. Тому мешканці Сартани, Нікольського та інших зараз отримують допомогу саме в центрах «ЯМаріуполь».

Секретарка міськради Ксенія Сухова, яка на зустрічі була присутня як депутатка через те, що знаходиться у довготривалій відпустці, не стала коментувати, що саме змінилось в законодавстві, чому вона не мала правових підстав проводити сесії онлайн в 2022 році, а зараз дистанційні сесії раптом стали можливими. Лише зазначила: «Я не юрист, я звикла довіряти юридичному департаменту. Якщо вони виносять на розгляд сесії питання, значить, з правової точки зору воно акцептоване». 

І вона, і міський голова, і інші представники влади висловили сподівання, що Верховна Рада України нарешті внесе певні зміни в законодавство, яке дозволить врегулювати всі ці проблемні питання в роботі міських рад. І навіть передали пас нардепу Сергію Магері з легким докором, мовляв, що він не допомагає в вирішенні проблеми.

Сергій Магера висловив жаль з приводу того, що залишився єдиним депутатом ВР від Маріуполя. «На жаль Вадим  Новинський, якого я дуже поважаю, склав мандат», - сказав Магера. Мабуть, він ще не в курсі, що Новинський не просто склав мандат, а підозрюється у державній зраді, на нього накладені санкції Радою безпеки та оборони України, і навіть Рінат Ахметов відсторонився від свого бізнес-партнера (Новинський вийшов із складу акціонерів Смарт-Холдінгу).

Щодо суті проблеми, Сергій Магера побажав маріупольським депутатам дійти консенсусу і почати працювати, бо раптом утворять військову адміністрацію, прийде якась людина, яка одноосібно буде ухвалювати рішення, а раптом ця людина буде ще й не з Маріуполя, що тоді робити? Висловив занепокоєння нардеп.

Проте і зараз всі рішення ухвалюються так би мовити одноосібно, що власне і викликає незадоволення депутатів. Сумніви у законності онлайн сесії також не були повністю усунені муніципалітетом. Згоди по цих двох пунктах депутатам знайти так і не вдалось.

Єдине, в чому всі були одностайні – ніякої спільної роботи з депутатами із заборонених партій не може бути. З цього приводу одностайно висловився і Вадим Бойченко, і представники його команди, й опозиція.

Що буде далі? Поки не зрозуміло. Ясно, що сесії в березні поки що не буде, а буде проведений ще один День депутата. 

Ми будемо стежити за розвитком подій і оперативно вас інформувати.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW