Чому Росія так часто використовує фейки



Вже давно нікого не здивує той факт, що Росія намагається максимально використати фейкові новини і звернення для того, щоб заплутати людей. Вони намагаються вплинути як на своїх же росіян, так і на українців.

Журналісти сайту 6262.com.ua розбиралися у цій темі.

У соціальних мережах кількість російських фейків поширюється просто зі скаженою швидкістю. У Центрі стратегічних комунікацій та інформації говорять про те, що російські фейки відстежувати зараз дуже важко. Вони анонімні та дуже легко проникають в інформаційний простір.

Працівники Центру протидії дезінформації при РНБО України знайшли в соцмережах окупантів навчальні матеріали щодо створення фейків проти України. Там даються чіткі рекомендації, як дезінформувати людей, з певними прийомами, посилаючись на знання «української психології».

Там виділяються 4 пункти у створенні фейків:

  • Фейк повинен бути банальним. Щоб впливати на широкі шари суспільства, не потрібно придумувати нічого надприродного. Краще додати навіть трохи абсурду («Націоналісти в Україні розпинають російських дітей»).

  • Фейк повинен мати в собі потужний меседж і залишати простір для власних фантазій («Мер – російський шпигун»).

  • Фейк має враховувати місцеві особливості. Достовірності йому придає прив’язка до місцевості («В селі Іванівка російські танки»).

  • Багаторазове повторення. Написане трьома людьми в чаті уже стає істиною. А якщо додати сакральне «Влада всім бреше!», то цей фейк не спростує жоден аргумент.

Наприкінці цього «путівника» міститься чіткий заклик окупантам створювати фейки і поширювати їх у соцмережах України. 

Створення фейків - це частина ІПСО (інформаційно-психологічних операцій), які Росія часто використовує для того, щоб дестабілізувати українців і у той же час об’єднати росіян.

При цьому людям, які хоча б трохи мають уявлення про медіаграмотність, буде легко розпізнати фейки. У той час як ті, які дуже довіряють будь-яким повідомленням у соцмережах буде важко не звернути увагу на такі “вкиди”, бо зачасту вони мають емоційний характер. 

Кількість фейків, які продукують щодня, вражає і дратує. Особливо, коли їх починають поширювати люди із вашого оточення. Саме тому найближчим родичам і друзям варто розказати про головні особливості російської пропаганди та ІПСО. Найкраще, що ми можемо зробити на противагу - не реагувати та транслювати правдиву інформацію. 

А ми нагадуємо нашим читачам, що інформацію слід ретельно перевіряти (як мінімум у кількох джерелах), звертати увагу на джерело цієї інформації, бути особливо уважними з тими матеріалами, які мають гучні заголовки. Відомі люди часто використовуються кремлівською пропагандою для того, аби просувати серед українців та на заході свої наративи. Тож будьте уважні і не довіряйте одразу ж тому, що пишуть та кажуть відомі особистості, або соціальні мережі.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW