На Житомирщині батьки покинули у холодній хаті однорічну дитину



На Житомирщині поліція розслідує залишення у небезпеці батьками однорічної дитини.

Подія сталась у Бердичівському районі. Жителі одного із сіл повідомили про сусідське маля, покинуте батьками на тривалий час у холодній хаті. Однорічну дівчинку працівники соціальної служби терміново вилучили та помістили до медзакладу. Знайти безвідповідальних дорослих поліцейським вдалося лише увечері наступного дня. Нині за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження.

У понеділок, 16 жовтня, до поліції Бердичівщини зателефонувала голова Семенівської громади і розповіла про те, що у жительки одного із сіл з учорашнього дня знаходиться сусідська однорічна дівчинка. Натомість про місцезнаходження її батьків нічого не відомо.

Розбирались у ситуації ювенальні поліцейські Бердичівського райвідділу разом з представниками соціальної служби.

Жінка, яка прихистила у себе маля, розповіла поліцейським про те, що їй було відомо. За її словами, у село з Бердичева час від часу навідувалась сім’я з дитиною. Благенька хата належить іншим людям, а приїжджі, вочевидь, користувались обійстям своїх знайомих. Жінка бачила подружжя під час їх чергового візиту іще в суботу.

У неділю ж вона почула дитячий плач, коли проходила повз сусідське обійстя. Коли зрозуміла, що дитину ніхто не заспокоює, сусідка вирішила зайти. У нетопленій хаті застала розгардіяш, рештки застілля і маленьку дитину. Дорослих ніде не було. Спочатку думала, що залишили ненадовго, тому й забрала дівчинку до себе, заспокоїла та нагодувала. Дитину ніхто не шукав, сусіди ні до ночі, ні до наступного ранку додому так і не з’явились. Відтак про таку ситуацію жінка повідомила сільського голову.

Працівники соціальної служби, переконавшись, що і в понеділок у сусідському обійсті пусто, склали відповідний акт і прийняли негайне рішення про вилучення маляти і поміщення до медичного закладу для обстеження. Ювенальні поліцейські взялися за розшук батьків.

Увечері понеділка обоє з’явились у селі. Мати поцікавилась у сусідки, чи та не бачила її доньки. А дізнавшись про пригоду, ніяк не відреагувала і пішла… спати. Коли, за яких обставин і як надовго залишила дитину, вона не пам’ятала, бо була напідпитку.

– Ця родина раніше вже потрапляла в поле зору правоохоронців. 30-річні батьки разом з донькою переїхали до Бердичева з однієї з північних громад Житомирщини. Улітку за адресою їх проживання, за повідомленням про зловживання спиртним і недогляд за дитиною, навідувались поліцейські та працівники соцслужби. Маленьку дівчинку тоді тимчасово вилучили з родини, а матір було притягнуто до адміністративної відповідальності, - розповіла начальниця підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.

Деякий час подружжя доводило виправлення свого способу життя і дитину їм повернули. Однак цього разу поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом залишення дівчинки у небезпеці (ст. 135 Кримінального кодексу України). Нині триває з’ясування всіх обставин. За чинним законодавством батькам може загрожувати до 2 років обмеження чи позбавлення волі.

Врятована з небезпечних умов дитинка наразі під наглядом лікарів. Подальшу її долю визначатиме суд.

Відділ комунікації поліції Житомирської області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW