Чи буде велика війна у Нагірному Карабаху, та як вплине розвиток подій на Україну



Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває ще з 1990-х років. Попередній серйозний епізод вдалося загасити восени 2020 року, коли до Карабаху ввели російських миротворців. Новий виток конфлікту трапився в березні, але не надовго притих і знову відновився. І вже третій день на території регіону знову проходять обстріли.

Про це повідомляє редакція з посиланням на ТСН.

17 липня президент Азербайджану звинуватив росію та Вірменію у порушенні угоди щодо Нагірного Карабаху. За його словами, міноборони рф не виконало своєї обіцянки забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня 2022 року.

На початку серпня регіон знову "рвонув". Ще в останні дні липня азербайджанське Міноборони повідомляло, що його позиції у декількох спірних селах в Нагірному Карабаху зазнали обстрілів.

Вчора, 2 серпня, росія звинуватила Баку в порушенні режиму тиші. А сьогодні вже події почали стрімко розвиватися. Так зване міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки в середу заявило про порушення режиму припинення вогню і загибель одного свого військового та сімох поранених.

Зазначалося, що сьогодні вдень на північно-західній ділянці лінії зіткнення азербайджанські підрозділи застосували ударні безпілотники.

Своєю чергою Азербайджан звинуватив Вірменію і її карабаських сателітів в "інтенсивному обстрілі" своїх підрозділів у Лачинському районі. Влада цієї країни оголосила про проведення контртерористичної операції "Відплата" в Нагірному Карабаху.

У Баку це назвали відповіддю на обстріл азербайджанських позицій вірменськими військовими з позицій, де перебували і російські "миротворці". За інформацією азербайджанського Міноборони, їхня армія взяла під контроль стратегічні висоти у регіоні.

"Президент" Нагірно-Карабаської республіки Араїк Арутюнян 3 серпня підписав указ про часткову мобілізацію на тлі загострення ситуації в регіоні. Вірменія та Азербайджан поки на такі кроки не наважилися.

Виходячи з ситуації, військовий експерт Петро Черник розповів, що сподіватися на те, що російські окупанти через події у Карабаху зменшать наступ на фронті - не варто.

"росія тверезо усвідомлює, що якщо Україна досягає успіху, то питання розпаду рф - питання часу. Вони це прекрасно розуміють. Головною причиною цієї війни і було те, що рф хоче повернути Україну до свого складу", - пояснив він.

Але він певен, росія не збирається відмовлятися від південного Кавказу. Для неї це зона їхніх стратегічних інтересів. Тому частину своїх ресурсів, які могли б відправити на війну з Україною, москва буде змушена перенаправити до Карабаху.

Також він вважає, що турецькі солдати візьмуть участь у прямому зіткненні, але Азербайджан "буде накачуватися" турецькими безпілотними системами "Байрактар".

Тим часом свої війська до кордону з Азербайджаном перекидає Іран. Цю країну США вважають державою-спонсором тероризму, вона наразі активно підтримує рф.

"Якщо говорити про геополітичний контекст, то Іран відчуває себе і прагне стати великим регіональним лідером. Перебуваючи під величезними санкціями, він є частковим союзником Росії. Наголошую - частковим, не повноцінним. Геополітика - складна справа, тут переплетіння безлічі інтересів", - каже Черник.

За його словами, важливим гравцем в азербайджансько-вірменському конфлікті Іран не стане. А основну "скрипку будуть грати" турки і росія.

Петро Черник наголосив, що азербайджанці мають стратегічну перевагу, і дипломатичним шляхом конфлікт між двома народами не вирішити.

"На мій погляд, ця проблема ніколи не буде мати жодного дипломатичного врегулювання. Рано чи пізно вона буде вирішена виключно воєнним шляхом", - зазначив він.

Чи буде велика війна у Нагірному Карабаху, та як вплине розвиток подій на Україну, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW