Йому дали 20 хвилин аби зібрати по частинах свого друга і поховати його, - трагічна історія Миколи з Бучі



44.ua продовжує розповідати про людей, які пережили звірства російських армійців-нелюдів.

Історію про 53-річного мешканця Бучі розповів кореспондент Олексій Пшемиський. Чоловік не поїхав з Бучі. Він на власні очі бачив, як рашисти вбивають його знайомих та друзів. А потім збирав їх по частинах і наспіх, за лічені хвилини, копав їм могили.

Ми мусимо знати і переповідати історії героїчних вчинків українців. Таких же незламних, як і вся Україна.

Це Микола. Йому 53. Він живе у Бучі. Микола сильно заїкається. Лише закуривши цигарку, починає говорити. Він живе у підвалі вже 34 дні. Міг виїхати, але чоловік - управдом у п'ятиповерхівці. Каже - не міг не лишитися. У перший день боїв у Бучі в його вікна прилетів снаряд, пробив стіну і застряг у дитячому ліжку, яке загорілося. На щастя дітей він на той час вже евакуював. Вогонь потушили, й одразу разом з трьома друзями спустили усіх стареньких і жінок у підвал, і самі перебралися туди. Коли росіяни захопили місто, вони почали вриватися у кожен будинок.

Чоловіків виводили на вулицю, роздягали, шукали татуювання. Двом його друзям, Леоніду та Сергію, було за 50, ще один, теж Леонід, був значно молодший. Побачивши паспорт Леоніда - сказали, що йому нема 50, а отже може воювати. Поставили на коліна і вистрелили у голову. Леоніда Микола поховав першим. Прямо на дворі. Біля трансформаторної будки. На місці злочину досі видніється пляма крові.

Фото: Oleksiy Pshemyskiy | Facebook

Фото: Oleksiy Pshemyskiy | Facebook

За кілька днів не стало й Сергія. Чоловік вийшов на вулицю перекурити - і отримав кулю. Просто так. Без жодних слів і попереджень.Коли бої посилилися росіяни не мов оскаженіли, каже Микола. До цього люди іноді виходили з підвалу - приготувати їсти чи просто подихати повітрям. Але тоді вирішили запертися.

Під вечір солдати почали гатити. Кричали аби відкрили. Перш ніж залишити місто йомвірно хотіли удертися аби розстріляти усіх. Так сталося в одному з будинків на сусідній вулиці, каже чоловік. Не змігши виламати двері кинули на сходи гранату. З іншого боку вхід міцно тримав другий Леонід. Єдиний з чоловіків, який лишився живий разом з Миколою. Вибух. А після нього тиша. Цілу добу його тіло пролежало на скривавлених сходах. Лише на наступний день у двері постукали знов, сказавши - у вас є 20 хвилин аби усе прибрати.

Тоді Микола вийшов і побачив, що його другу відірвало голову і розкидало ноги.Рештки Микола зібрав у пакет та викопав нову могилу. Вже третю. Каже, розкопати землю глибоко не зміг, мало часу, та і роки вже не ті. А тому тепер найбільше переймається, що коли піде дощ, пісок розмиє, і прийдуть бродячі собаки.

Йому дали 20 хвилин аби зібрати по частинах свого друга і поховати його, - трагічна історія Миколи з Бучі, фото-2

Посеред жаху, болю і смерті мабуть легко втратити надію. Але сьогодні Микола - мій герой. Бо побачивши найгірше у людях він не втратив людяність сам. Говорячи з нами на камеру, чоловік ледве стримував сльози. А коли запис закінчився - розплакався і подякував, що його просто вислухали.

Дивлячись на братські могили, де з під піску стирчать окачанілі руки, легко втратити віру в людство, але саме такі, як Микола, повертають її.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про лікарку-терапевтку з Бучі, яка рятувала поранених мирних мешканців та приймала пологи в наляканих жінок в темних підвалах під обстрілами. 

Підписуйтеся на наш Telegram. Оперативно про найважливіше



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW