Як не перебрати в новорічну ніч: поради чернігівського сомельє



Святковий стіл, який ми звикли накривати для зустрічі Нового року, має кілька неодмінних атрибутів. Зокрема, це свято не обходиться без алкоголю. Як правило, це ігристе вино. Однак у кожної родини або ж компанії свої вподобання, тож не дивина, що люди скуповують на свята найрізноманітніші напої – від віскі й текіли до пива.

Проте, крім хорошого настрою, алкоголь може принести й певні незручності. Особливо якщо вживати його неправильно. Тож, як випити так, аби зустріти Новий рік в хорошому настрої і доброму здоров’ї, а не під столом чи у ще більш неприємному місці?

Існує величезна кількість найрізноманітніших народних порад про те, як пити правильно. Велика частка з них і справді має під собою логічну основу, проте деякі можна назвати упередженням.

Для того аби дізнатися, як правильно пити, ми звернулися до професійного сомельє Олександра Мироненка.

Градуси не головне

Один із найбільш популярних міфів – пониження чи підвищення градуса. Мовляв, не можна пити вино після горілки, бо тоді концентрація алкоголю в організмі різко зміниться, і людині стане погано.

Проте Олександр Мироненко наголошує: понижуючи градус, ви просто непомітно випиваєте більшу кількість самого алкоголю, і це, відповідно, відображається на загальному самопочутті. А от те, на що справді варто дивитися, – походження спирту. Тобто в різних алкогольних напоях сам алкоголь різний. У коньяках і винах – із винограду, а в горілці – із проса чи жита. Тож змішувати спирти різного походження не варто.

Тим не менше, як зауважив Олександр Мироненко, це не надто критична помилка. Справа в першу чергу в кількості.

– Если в течение застолья пить вино, то 20–50 миллилитров коньяка в конце еды подчеркнет вкус. И практика показывает, что это нормально. Это если хочется смешать. А если не хочется, то стоит взять бутылочку вина и не заморачиваться в дальнейшем. Эти переходы страшны не тем, что, к примеру, была пшеничная или кукурузная водка, а потом коньяк, ром или текила, – а количеством выпитого. Основа проблемы в количестве, а не в смешивании, – наголосив Олександр Мироненко.

Саме тому варто добре знати свою норму, яка залежить від ваги, віку та багатьох інших факторів, і не порушувати її.

Чи варто розбавляти?

Досить часто можна зустріти явище, коли міцний алкогольний напій, як то коньяк, горілка, віскі або ром, нібито не п’ється. Багато хто не любить міцний алкоголь зовсім, деякі ж уникають його вряди-годи. Тож, коли він опиняється на столі, розбавляють його газованкою чи соком. Багато хто навіть купує солодкі напої заздалегідь саме для того, аби змішати їх із горілкою чи коньяком.

Олександр Мироненко каже: так робити не варто. Особливо з дорогим та якісним алкоголем. І не тому, що вам від цього стане погано, а тому що так втрачаються смакові якості напою.

– Если вам не по душе крепкий алкоголь или тот напиток, который вы собираетесь смягчить, потому что он не нравится вам в чистом виде, то лучше купить другой напиток. Например, коньяк часто смягчают с помощью лимона. Как выступает в данном случае лимон? Он блокирует вкусовые рецепторы. Поэтому ни аромата, ни вкуса коньяка человек уже не ощущает. Тоже самое касается и текилы, когда этот напиток с солью и лаймом. Если хочется разбавить 40-процентный алкоголь, то лучше взять херес крепленый, портвейн, крепленный виноградным спиртом, либо крепкое вино, – розповів Олександр Мироненко.

До слова, не варто також охолоджувати міцні напої льодом. Справа у тому, що кожний напій потрібно пити за певної температури. Наприклад, для коньяка це 18–20 градусів. Лід і холод, як і газованка з соком, псують смак напою.

До кожного напою окрема страва

Звичайно ж, новорічний стіл має бути цілісним. І найбільше це стосується саме поєднання страв з алкогольними напоями. Традиційно до столу подають різноманітні салати, цитрусові, м’ясні страви та рибу.
Як зазначає Олександр Мироненко, правильне поєднання алкогольних напоїв і страв – це буквально окрема наука. Проте загальна рекомендація – алкоголь не має бути, так би мовити, важчий за страву.

– Например, зеленый летний салат, в котором листья салата, фета, оливка, помидор. И заправлено все оливковым маслом или соусом. К этому блюду нужно подать максимально легкое молодое вино. То есть с небольшим содержанием алкоголя – 11,5 или 12,5 процентов алкоголя. Также оно не должно быть выдержанное в дубовой бочке, чтобы плотности во вкусе не было.

А если мы возьмем в противовес условно салат с колбасой, заправленный майонезом, то есть жирный, плотный, насыщенный, то с ним лучше справится вино, которое будет более плотным. Как, например, шардоне с выдержкой в дубовой бочке и уровнем алкоголя 12–14 процентов. Если сделать наоборот, то вино сразу будет выделяться во вкусе, и будет контраст, – пояснив Олександр Мироненко.

Тож, загалом існує кілька головних правил вживання алкоголю: контролювати кількість, не змішувати між собою спирти різного походження, обирати той алкоголь, який вам смакує в чистому вигляді, та правильно підбирати напої до страв.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW