Проголосовано бюджет Житомирської громади-2024



У бюджеті-2024 кошти, закладені на підтримку Збройних Сил України та заходів безпеки складають 316 мільйонів гривень.

Незважаючи на зменшення дохідної частини, планування коштів на підтримку війська більше, ніж при затвердженні бюджету-2023.

Про це повідомляє Житомирська міська рада.

«В проєкті бюджету вже було закладено 285.9 млн на підтримку ЗСУ та заходів безпеки. На сьогодні маємо звернення від військових частин, які просять терміново профінансувати їх в січні. Тому цю суму попрошу збільшити відповідно до звернень військових частин ще на понад 23 млн і також на 7 млн збільшити за зверненнями частин на заходи оборони. Тому в бюджеті буде закладено в цілому 316 млн грн на 2024», — сказала перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

Бюджет-2024 прогнозовано буде бюджетом утримання, тобто фінансуватиметься видаткова частина забезпечення життєдіяльності громади: лікарні, садочки, школи… Також бюджетним ресурсом покриватиметься різниця у тарифах на тепло і воду.

«165,7 мільйони — підтримка Водоканалу та Теплокомуненерго. Це пов'язано з тим, що є мораторій на підняття тарифів, але в той же час ми маємо розраховуватися за газ, платити заробітну плату працівникам. Відповідно 165,7 млн — це та мінімальна підтримка, яка має бути закладена в бюджет. Якщо говорити про реальний стан, то сьогодні у нас тільки по Теплокомуненерго підтверджено компенсацію у 300 млн. грн станом на листопад 2023. Тому це мінімум для того, щоб пройти опалювальний сезон без проблем», — Світлана Ольшанська.

Також прогнозовано, що наступного 2024 року недостатність освітньої субвенції,у тому числі по заробітній платі вчителям, складатиме 67,1 мільйона гривень. Тобто, ці кошти можуть не надійти з державного бюджету й стануть прогнозованим фінансовим навантаженням на місцевий бюджет.

Варто також зауважити, що у структурі видатків фінансування закладів освіти найбільш ресурсне. Так, у 2024 році на фінансування освіти передбачено 1 мільярд 976 мільйонів. Що складає 56,4% від витрат на утримання установ та закладів територіальної громади.

Загалом бюджет громади-2024 складає 4 млрд 580,2 млн грн. У проєкті видаткова частина складала 4 млрд 536,1 мільйони. Однак, у процесі обговорення та відповідно до звернень військових частин видатки збільшено. Додаткові кошти планують залучити за рахунок продажу землі та комунального майна.

Житомирська міська рада

Проголосовано бюджет Житомирської громади-2024, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW