Перейменування вулиць у Миколаєві: Інститут української мови надіслав рекомендації



Експерти з Інституту української мови відповіли на запит топонімічної комісії Миколаєва щодо перейменування вулиць у місті.

Як повідомив член топонімічної комісії Євген Гомонюк, комісія надіслала запит щодо 48 поточних назв вулиць і провулків у Миколаєві, проте отримали коментар лише щодо декількох із них.

- У вересні Платформа MY ART та Агенція розвитку Миколаєва презентували результати аналізу топонімічних назв нашого міста, серед яких виокремили окремим блоком такі, що не відповідають сучасному українському правопису, містять русизми або інші орфографічні помилки, чи потребують уточнень. Цей список, як і інший, взятий за основу в роботу топонімічною комісія. Та направлений відповідний запит до профільних мовознавчих інституцій,- зазначив Гомонюк.

Так, за словами Євгена Гомонюка, у відповідь комісія отримала наступні рекомендації:

  • вул. Нікольська має стати вул. Микільська;
  • вул. Кузнецька на вул. Ковальська;
  • вул. Погранична на вул. Прикордонна;
  • пров. Овражний на пров. Яружний;
  • пров. Громадянський (рос. назва - «Общественный») на пров. Громадський;
  • пров. Свободний на пров. Вільний (Широкий, Просторий) тощо.
Перейменування вулиць у Миколаєві:  Інститут української мови надіслав рекомендації , фото-1

Щодо вул. Воєнна, філологи пишуть про два логічних варіанта назви відповідно до правопису:

- «Військова», коли назва вказує на військових, перших мешканців цього мікрорайону, які тут оселилися. «Воєнна», коли вулиці названі на честь війни або воєн, а в Миколаєві таких вулиць війни аж 13 штук, і може зʼявитись ще додаткова 14-та. При тому, що маємо лише два топоніми на честь «Перемоги» (парк та площа),- дадав член топонімічної комісії.

Нагадаємо, раніше редакція 0512.ua проводила віртуальну екскурсію Адміральською, яку не пропонується до зніми назви, проте її перетинають 7 вулиць, які можуть у найближчий час мати нові топоніми. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW