Коти-літуни – як правильно захистити пухнастика від падіння з вікна



З приходом тепла у чернігівців, які мають домашніх улюбленців, з’явилася нова сезонна проблема – коти-літуни. Цих пухнастиків постійно манить відкрите вікно та все, що за ним відбувається. Як наслідок – котик може впасти з висоти та отримати травми. Чим небезпечні такі падіння та як захистити чотирилапого дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Ветеринари говорять, що період весни та літа особливо небезпечний для котів, що люблять сидіти на підвіконні багатоповерхівок. Пухнастиків постійно манять за вікном пташки, метелики, бджілки, через яких котик, як справжній хижак може вистрибнути у вікно, забуваючи про небезпеку.

Ветеринар Альона, Фото пані Альони

Ветеринар Альона, Фото пані Альони

Ветеринар чернігівського Зооцентру «Кіт і Пес» пані Альона говорить:

«Окрім пташок та комашок поштовхом до падіння може стати елементарна цікавість: десь вітерець подув, полетів листочок, або пух із тополі опадає. Все що рухається їх зацікавлює, і тому вони можуть вистрибнути. Також котик може заснути на підвіконні, якийсь гучний звук налякає, він здригнеться і може випасти. В основному, вони випадають чи вистрибують через цікавість. Як показує практика, коти не бояться висоти, лише якісь одиниці, зазвичай такого бояться собаки».

Чим небезпечні падіння з вікна?

Наслідки падінь чотирилапих із вікон чи балконів багатоповерхівок можуть бути жахливими. Коти можуть отримати травми лап, хребта, внутрішньочеревну чи внутрішньочерепну кровотечу. Часто такі наслідки падінь можуть бути несумісні з життям.

«Навіть третій поверх може нести смерть, залежить від того, як тварина приземлиться. Нещодавно була кішка-льотчиця, вона випала із третього поверху, з нею все добре, але була черепно-мозкова травма і незначний струс, та на третій день вона вже відновилася. У неї залишилася лише здерта мордочка та носик, але їй просто пощастило. Треба враховувати те, що під вікном може бути лише асфальт, і якщо кіт впаде на нього, то це буде більш жорстке падіння і відповідно більша травматизація. І якщо ми можемо знову зібрати лапу, поставити спицю, то якщо у котика внутрішня кровотеча – може навіть не вистачити часу для порятунку та зупинки кровотечі. Іноді буває, що кіт відновлюється після травм, але він уже не такий жвавий та активний.

Коти можуть травмуватися навіть, якщо вікно відкрите у режимі провітрювання, вони можуть залізти зверху у проміжок. У такому випадку коти найчастіше не випадають, а застряють задніми лапами. Коли немає вдома когось, хто б міг допомогти, починають перетискати вени, капіляри, судини, і як наслідок – у кота можуть відмовити задні лапи. З такими травмами до нас теж приходили, одного кота вдалося привести в норму, а іншого ні» – пояснює ветеринар.

Для котика застряти у вікні – це надзвичайно боляче, і якщо людина довгий час не з’являється вдома, то це навіть може призвести до загибелі тварини у справжніх муках

Що ж робити, якщо сталася така жахлива ситуація, і котик вистрибнув через вікно? Головне – не трусити, не крутити, зайвий раз не чіпати, не переносити тварину на руках, та діяти одразу. Потрібно покласти пухнастика на тверду поверхню (коробку чи переноску) для транспортування та відвезти у ветеринарну клініку. Далі за порятунок візьмуться лікарі.

Як вберегти кота від падіння з висоти?

Коти дуже норовливі істоти, і привчити їх не підходити до вікна майже не можливо. Можна спробувати кожного разу, як тваринка це робить, пирскати у неї водою. З часом вона буде розуміти, що в тій зоні на неї чекають неприємні відчуття, і не буде підходити, але це не 100% захист.

Сітка "антикішка"
Фото з мережі ІнтернетБалкон для котів
Фото з мережі Інтернет

У мережі Інтернет нам вдалося знайти декілька порад щодо захисту домашнього улюбленця від падінь. Найпопулярніший та найбільш надійний метод – це встановити на вікно спеціальну сітку «антикішка». Пані Альона говорить:

«На жаль мало хто ставить на вікна такі сітки. Люди не дуже переймаються цим і вважають, що звичайна москітна сітка зможе витримати п’ятикілограмового кота. Якщо він стрибне, то ймовірність того, що сітка випаде разом із твариною 80%. Сітки «антикішка» металеві, здатні витримати велику вагу та мають надійне кріплення. Є навіть такі сітки у вигляді вольєру, грубо кажучи це як котячий балкон, який також є надійним захистом».

Знайти у Чернігові таку сітку важко, тому простіше замовити її в інтернет-магазині.

Бічний обмежувач, Фото із мережі Інтернет

Бічний обмежувач, Фото із мережі Інтернет

Наступною порадою був бічний обмежувач, за допомогою якого можна встановити проміжок для провітрювання. Ветеринар говорить, що немає 100% впевненості в тому, що він не зламається. Також, користуючись цим методом, варто правильно встановити проміжок, адже якщо у нього пролізе голова кота, то й решта тіла теж пройде, а це може привезти до падіння чи травматизації, якщо тварина застрягне.

Також у соцмережах активно радять використовувати гамак для котів, щоб пухнастик зміг лежати на висоті, а іноді трапляється порада користуватися відлякувачем.

«Гамак не зменшить зацікавленість кота і звісно ж не вбереже від падіння, тому я не раджу його використовувати саме для захисту. Можна спробувати відлякувачі, але не усіх вони будуть лякати. У мене самої вдома і кактуси стояли, і різні квіти, і неприємні запахи для кішки, але вона все одно залазила. Якщо тваринка хоче залізти на підвіконня щось подивитися чи погратися, то нічого їй не завадить» – розповідає пані Альона.

Остання порада – це зачинити кота в іншій кімнаті під час провітрювання. Оскільки ці пухнастики уже звикли жити у людській оселі, то іноді вони можуть самі відкривати двері стрибаючи на ручку, тому варто переконатися, що котик не зможе вийти з іншої кімнати, коли вікно буде відчинене.

Тільки господар несе відповідальність за свого пухнастого друга, і лише він може захистити чотирилапого та створити безпечні умови для проживання. Тож не нехтуйте безпекою свого улюбленця та не дайте йому випасти з вікна, адже наслідки можуть бути жахливими.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW