Чи пройде літо без відключень світла: стан енергосистеми України коментують експерти



Травень 2023 року ознаменувався масштабними ремонтними роботами на атомних енергоблоках, що і стало причиною дефіциту потужності протягом кількох останніх днів.

Про це повідомив в ефірі телемарафону очільник правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, останнє до чого можуть вдатися у разі критичної ситуації – це відключення світла споживачам. І поки що таке питання не стоїть.

Дефіцит в енергосистемі присутній, та лише у вечірню пору. В зв’язку з цим Україна обмежує експорт електроенергії в цей час і додає навантаження енергоблокам. А збалансувати систему в ранкові та денні години дозволяє робота сонячної генерації.

Крім того, енергетики максимально залучать енергоблоки ТЕС та ГЕС, які не будуть перебувати на ремонтах.

Дефіцит, який може бути впродовж літа, не означає відключень споживачів. Його можна врегулювати кількома способами, і відключення споживачів – останній у переліку за пріоритетністю. Найбільш очевидним способом збалансування української енергосистеми є імпорт електроенергії з країн Євросоюзу, – зазначив він.

Нагадаємо, 18 травня, під час масованої ракетної атаки армія Російської Федерації постраждали об’єкти енергетичної інфраструктури. Зокрема, були відключені повітряні лінії електропередачі на Хмельниччині.

Потерпає від атак ворога й енергетична інфраструктура України на прифронтових і прикордонних з РФ територіях. 11 травня на Донеччині через обстріл було знеструмлено вугільну шахту.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW