Підвищення тарифів на електрику відчують не всі: кому не варто нервувати



Зростання тарифів на електричну енергію, яке передбачає влада, не зачепить одразу все населення. На українців, що мають низький рівень доходів, очікує пом'якшення удару нових цін завдяки житловим субсидіям.

Про це стало відомо від керівника парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса з інтерв'ю "Укрінформу".

Яким буде підвищення тарифів

Андрій Герус розповів, що у Верховній Раді розглядають кілька підходів підвищення. Крім того, для тих, хто споживає більше електроенергії, встановлений максимум – 2,8 гривні за кіловат. Остаточне рішення поки що не прийняли.

Щодо конкретних цифр керівник комітету зазначив:

Є пропозиції підвищення тарифів до 2,4 грн та 2,8 грн за 1 кВт-год (замість нинішніх 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год – при перевищенні цього ліміту). Інша пропозиція — до 2 та 2,4 грн за кВт-год відповідно.

Він наголосив, що на термінове відновлення енергетичної інфраструктури потрібно близько 1 млрд доларів. Тому підвищення тарифів – невідкладний захід, необхідний для стабільності енергопостачання.

Розповів нардеп і про систему субсидій, яка допоможе незахищеним верствам населення практично не відчути підвищення на своїх гаманцях. Він сказав:

Якщо зміна тарифів буде, то, переконаний, люди з низькими доходами її практично не відчують. Зокрема й за рахунок субсидій, і завдяки заходам з енергоефективності.

Герус додав, що в Україні у частини громадян доходи перевищують тисячу доларів на місяць, тож для них не буде великою проблемою сплачувати тарифи після їх зростання.

Раніше у Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг заявили, що можливе запровадження трьох чи чотирьох градацій тарифу на електроенергію. При цьому заможні громадяни платитимуть більше.

Тарифи, що діють на даний час

Зараз в Україні діє тариф 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год за місяць та 1,68 грн/кВт-год – у разі перевищення зазначеного обсягу. Поки що вирішено, що такі тарифи діятимуть до червня 2023 року.

Зміни можуть торкнутись програми субсидій. Розглядається варіант більш адресних субсидій, адже уряд вважає за краще направляти виплати конкретним людям, аніж повертати суб’єктам господарювання компенсацію різниці між комерційними та фіксованими тарифами.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW