Шахрайство на зборах: як не потрапити на гачок аферистів



Поки наші захисники виборюють перемогу на полі бою, а українці донатять на допомогу та збирають кошти на закупівлю автівок, дронів та військового спорядження, шахраї намагаються цинічно нажитись на довірливих людях.

Сьогодні ми розкажемо про декілька викритих шахрайських схем на зборах військовим.

Збір на авто

Найпоширеніша шахрайська схема - це фейковий збір коштів. Одна з показових історій трапилась у Кропивницькому. Ще в квітні минулого року активісти викрили псевдоволонтера, який привласнював кошти. Дмитро Попов буцімто збирав гроші на машину швидкої допомоги для “Азову”. Після викриття у мережі з’явилось відео з його зізнанням.

Шахрай з в’язниці

Ще одного шахрая поліція викрила на Львівщині. Чоловік створив фейковий збір для “пораненого бійця ЗСУ”. 29-річний шахрай на цей час перебував в одній з львівських в’язниць, де відбував покарання за крадіжки. Він отримав доступ до інтернету і під фейковим ім’ям створив оголошення про збір коштів для “пораненого бійця ЗСУ”. Шахрай просив людей переказувати кошти у сумі від 500 до 1000 гривень на вказаний ним рахунок і привласнював їх. Правоохоронці задокументували чотири таких епізоди.

Гроші від бізнесу

У Дніпропетровській області в травні цього року повідомили, що шахраї просять грошей у бізнесменів від імені військової адміністрації буцімто на потреби ЗСУ. Про це повідомив голова Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

"Шановні, запевняю вас, жоден працівник районної військової адміністрації не займається збором коштів", - попередив Євген Ситниченко.

Він також закликав жителів області, які отримують подібні листи з проханням перерахувати гроші ЗСУ від імені районного управління, одразу звертатися до поліції.

Лист на пошту

Вже у травні цього року шахрая викрили на Буковині. Один з місцевих жителів отримав на електронну пошту листа нібито від голови місцевої адміністрації про збір коштів на Збройні сили України. У листі також був номер рахунку, куди буковинець і перерахував 5 тисяч гривень, не перевіривши правдивість інформації. Зрозумівши, що його обдурили, чоловік звернувся до поліції.

1.7 млн грн “на ЗСУ”

На Івано-Франківщині псевдоволонтер привласнив собі 1.7 млн грн, які він збирав нібито для Збройних сил України. З травня по серпень 2022 року він через соціальну мережу збирав кошти для Збройних сил України та людям, які потребують допомоги у зв’язку з військовою агресією РФ проти України. Він отримав від громадян понад 1,7 млн грн, які привласнив, не надавши жодної допомоги ЗСУ.

Люксові авто за донати

У Тернопільській області псевдоволонтери витратили понад 2 мільйони гривень на власні потреби, а саме: автомобілі, телефони, ювелірні вироби та інші цінності. Справу про "волонтерів" прокурори передали до суду. За статтею "використання благодійних пожертв для особистого збагачення під час воєнного стану" обвинуваченим загрожує від п'яти до семи років позбавлення волі.

Перевіряйте інформацію

Ці історії доводить, що не можна перераховувати гроші першій ліпшій людині. Для перевірки можна пошукати ім’я волонтера в інтернеті, вивчити його сторінку в соцмережах, переглянути дати публікацій, коментарі. Ви також можете звернутись до волонтера чи організації за уточненнями щодо збору, якщо маєте певні сумніви. Попитайте у знайомих щодо людини чи організації.

Для переказу коштів краще скористатися офіційними каналами, або задонатити людині, якій ви довіряєте.

Разом переможемо!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW