“Вишиванка - духовна броня українців”: як майстриня з Донецька відтворила вишиванку Бандери для Залужного, - ФОТО



Напередодні Дня вишиванки українські майстрині подарували унікальну сорочку Головкому ЗСУ Валерію Залужному. Взявши старе фото Степана Бандери у вишиванці, мисткині змогли повторити візерунок та створити схему.

Про це йдеться на сторінці у Фейсбуці ГО “Вишивка в одязі видатних українців”.

Екземпляр, який створили для Валерія Залужного, має свою назву – Бандера Millitary Style. І над цією сорочкою працювали тернопільчанка Вікторія Кривоніс, львів’янка Ольга Лелик та засновниця проєкту – донеччанка Тетяна Зез. Сама вишиванка була пошита у майстерні “ZETA atelier”.

“Ми так підбираємо наших амбасадорів серед видатних людей, щоб рід діяльності відомого сучасника співпадав із родом діяльності відомої історичної особистості. Це проєкт про українську еліту минулого, але демонструють сорочки суспільству відомі сучасники”, - пояснила Тетяна Зез. 

Пані Тетяна почала свій творчій шлях майстрині-вишивальниці ще у Донецьку в нульових. Після 2014 року, як війна прийшла на схід України, вона переїхала до Києва, де й народився її проєкт. А коли розпочалось повномасштабне вторгнення, потрапила до Львова.

Завдяки напряму діяльності, до Тетяни звертаються багато українців, відомі люди, організації та музеї з різних міст. Однак подальше життя та діяльність жінка вирішує продовжувати у Львові. “Кожен переїзд – це травматична подія. Спочатку виїхали з Донецька та втратили свій дім, тривалий час звикали до Києва, і от знов треба було їхати… Я думаю, що коли Донецьк повернеться в Україну, то вже не буду їхати, не через любов або нелюбов до міста, просто це важко і, напевно, я залишусь тут, - коментує пані Тетяна свій статус внутрішньо переміщеної особи, - Але якщо треба бути привезти до Донецька свій проєкт – залюбки!” 

Серед власників вишиванок Тетяни Зез – видатні українці, серед яких артистка Анжеліка Гирич, режисер Ахтем Сеітаблаєв, громадський діяч Володимир В’ятрович, політв’язень Ігор Козловський, а тепер і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Але і пересічний українець чи українка може стати власником вишиванки з унікальним історичним візерунком: “Замовити сорочку може будь-хто, ми працюємо в режимі інтернет-ательє і відшиваємо копії сорочок на замовлення, - каже мисткиня, - А гроші за роботу йдуть або на допомогу ЗСУ, або на друк нашого видання”. 

Нагадаємо, що Всесвітній день вишиванки у 2023 році відмічається 18 травня, починаючи з 2006 року. І з такої нагоди бажаємо, щоб якомога більше українців одягнули національне вбрання і знов продемонструвати світові, що ми – великий та єдиний народ!

Данило Вінниченко



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW