Готуємось до сезону: як вибрати найсмачнішу полуницю без "хімії"



Хоча календарний сезон полуниці ще не розпочався, та на прилавках українських магазинів та ринках вже можна помітити улюблену для багатьох червону ягоду. І звичайно, можна почекати до червня, щоб ціна стала привабливішою. Та якщо хочеться поласувати полуницею тут і зараз, варто знати декілька важливих нюансів для вибору якісної ранньої ягоди.

Колір

Хороші ягоди повинні бути однорідного яскравого червоно-рожевого кольору, без пом'ятості та нерівностей.

Якщо ягоди мають інтенсивний червоний або темно-червоний колір, то вони на піку стиглості або вже перестигли. Цілу і не пом’яту ягоду потрібно вжити відразу після покупки. Після кількох днів у холодильнику вона зіпсується.

Не варто вибирати ягоди неприродного яскравого кольору – це мож свідчити про присутність "хімії".

Зелені плями або білий кінчик – ознаки незрілості плода. Дуже бліда полуниця – теж недозріла. А ще така полуниця зазвичай несолодка.

Форма

Зазвичай полуниця має правильну округлу чи подовжену форму та листочки зеленого кольору. Якщо листя немає, то брати таку полуницю не варто - через місце від листя в ягоду могли потрапити мікроби й такі плоди дуже швидко псуються.

Листя має бути тільки зеленого кольору. Полуниця з сухим чи жовтим листям була зірвана вже давно. А вживати її можна максимум через три дні після збору.

Якщо між м'якоттю та листям є відстань – полуниця точно солодка. Якщо листя прилягає щільно - ягоди з кислинкою.

Аромат

У полуниці має бути насичений аромат. Якщо його немає, то, можливо, її зростання прискорили якимись добавками та добривами. Якщо є сторонні чи навіть неприємні запахи – плоди могли обробити хімікатами. Також це може свідчити про неправильне зберігання чи початок процесу гниття.

Упаковка

Найкращий варіант – порційні упаковки. Це можуть бути картонні, дерев'яні чи пластикові бокси. У такій тарі ягоди не мнуться і не пускають багато соку.

Як визначити зіпсовану ягоду

Якщо помітили на полуниці сіру гнилизну, у жодному разі не купуйте її. Збудник сірої гнилі – грибок Botrytis cinerea. Він викликає на ягодах появу сірих плям і сам проникає у тканини м'якоті плода.

Як зберігати полуницю

Вдома обов'язково почистіть, вимийте та відділіть хорошу ягоду від поганої. Достатньо однієї зіпсованої ягоди, щоб до вечора половина коробки стала непридатною для вживання. Складіть окремо пом’яті і повністю цілі ягоди. Намагайтеся викладати на суху поверхню в один шар.

М'які ягоди промийте теплою водою - їх можна відразу споживати. Якщо хочете заморозити, то промийте, дайте стекти воді та викладіть сухі ягоди по одній на обробну дошку. Поставте в морозилку, а потім пересипте готові ягоди в пакети для зберігання.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW