Навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду»



26 квітня рада федерації рф схвалила, а путін підписав закон, що посилює кримінальну відповідальність за «державну зраду», «диверсії», «тероризм» і встановлює покарання за сприяння виконанню рішень міжнародних організацій або іноземних державних органів, у яких рф не бере участі. Зокрема, за статтею «державна зрада» встановлюється покарання до довічного позбавлення волі (раніше було до 20 років), за статтею «терористичний акт» максимальний термін покарання збільшено з 15 до 20 років, за вчинення акту міжнародного тероризму покарання становитиме від 12 років до довічного ув’язнення (раніше – від 10 років).

В Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду»

Крім того, закон збільшує з 5 до 7 років мінімальне покарання за залучення до скоєння терористичних злочинів, а за участь у терористичній спільноті винним загрожуватиме від 10 до 15 років позбавлення волі (раніше – від 5 до 10 років).

Що стоїть за подібними законодавчими ініціативами кремля?

Внесенням змін у російське кримінальне законодавство кремль переслідує як зовнішньополітичні, так і внутрішньополітичні цілі.

Навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду», фото-1

У зовнішньополітичному аспекті причина появи правової новели про відповідальність «за сприяння у виконанні рішень міжнародних організацій, у яких рф не бере участі, або іноземних державних органів про кримінальне переслідування посадових осіб органів публічної влади рф» криється в бажанні влади нівелювати значення рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна та дитячої омбудсменки у зв’язку з обвинуваченнями у скоєнні військових злочинів. Жорсткість санкцій спрямована на усунення мотивації громадян рф давати свідчення міжнародним організаціям через порушення прав українських дітей, що силою депортовані до рф.

У внутрішньополітичному аспекті нове трактування поняття «державна зрада» і довічне покарання за неї покликані залякати росіян та стримати антивоєнні й антидержавні настрої. Недарма кількість вироків у таких справах значно зросла саме після початку військової агресії проти України. З початку 2023 року в рф порушили як мінімум 20 справ за статтею про держзраду, що у 5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Законодавчі новації дозволяють владі тлумачити цей вид злочину значно ширше ніж раніше, а також звинуватити в ньому будь-яку людину, не згодну з політикою кремля. Презумпція невинуватості, наприклад, повністю виключена з розслідувань та проваджень у справах за статтею 207.3 КК рф (поширення свідомо неправдивої інформації), стаття 280.3 (дискредитація зс рф) просто карає за незгоду з російською владою. Крім того, максимальний поріг покарання передбачає його відбування в установах з особливим режимом ув’язнення і передбачає умовно-дострокове звільнення не раніше ніж через 25 років і за умови зразкової поведінки, тобто робить його практично неможливим. Недарма ЄСПЛ прирівнює довічне позбавлення волі без реальної можливості перегляду покарання до тортур.

Навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду», фото-2

Іншою причиною посилення покарання за «держзраду» є судова практика російського правосуддя, коли затриманих за цією статтею схиляють до так званого укладання угоди зі слідством – звинувачений повідомляє «інформацію» про іншу людину, яку також можна звинуватити у зраді. Таким чином влада полегшує собі виявлення максимальної чисельності громадян, незгодних з її рішеннями.

Розпливчасте тлумачення норм статей та порушення прав звинувачених суперечить як конституції рф, так і всім базовим принципам міжнародного кримінального права, однак повсюдно застосовується у російських судах.

Навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду», фото-3

Відсутність необхідності доводити провину обвинувачених при переважно фіктивному складі злочину повертає сучасне російське законодавство до сталінського свавілля. Адже в ті часи противники «лінії партії» під тортурами визнавали «дискредитацію влади» і знищувались як «вороги народу».

Тож є всі підстави вважати, що російська влада відкрила справжнє полювання на «зрадників батьківщини» і буде переслідувати їх жорсткіше, ніж до цього. Російські спецслужби демонструють готовність до зростання кримінальних переслідувань політичних опонентів кремля. Якщо до минулого року 90% усіх справ про «державну зраду» та «шпигунство» розслідувало слідче управління центрального апарату фсб у москві, то наразі надано команду порушувати такі справи і регіональним управлінням фсб.

Навіщо кремль схвалив довічне покарання за «держзраду», фото-4

Зміни в законодавстві свідчать про остаточну деградацією російської юридичної системи, яка різко прискорилася з початком повномасштабної агресії проти України та вигнанням рф з Ради Європи. У такій ситуації росіянам залишається лише сподіватися, що хоч тепер за статтею про «держзраду» будь-яку незгодну з курсом кремля людину і можна посадити на довічний термін, але він триватиме доти, допоки путін залишатиметься при владі. А це певною мірою залежить від позиції кожного росіянина та термінів перемоги України у війні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW