Комунальні послуги в орендованому житлі: за що ви маєте і не маєте платити



Незалежно, від того, чи людина орендує квартиру, чи є її власником, вартість комунальних послуг потрібно сплачувати регулярно.

Окрім квартплати, люди, які там тимчасово проживають, мають, як і всі інші, виділяти кошти на:

  • оплату за електроенергію;
  • оплату за водопостачання та водовідведення;
  • сплату рахунків за газопостачання;
  • оплату за теплопостачання (під час опалювального сезону);
  • плату за вивезення сміття;
  • оплату за Інтернет.

Зазвичай це питання узгоджується між власником та орендарем під час укладання угоди про оренду.

Якщо цього не прописано в угоді, то обговорюється усно. І тут є кілька варіантів.

Комунальні послуги оплачує орендодавець

Власник помешкання в оренді самостійно сплачує за «блага цивілізації», а квартирант цим не цікавиться узагалі. По суті орендар відшкодовує сплату комунальних послуг, сплачуючи вищу ціну за винайм помешкання.

За "комуналку" платить орендар

Сума, витрачена на комунальні послуги, не входить до вартості оренди. Той, хто живе у квартирі, платить окремо за воду, світло, газ тощо, а окремо – за винайм квартири.

Однак у цих ситуаціях можуть бути винятки: скажімо, орендар відмовляється платити за комунальні послуги, які він не споживав.

Які комунальні послуги має оплачувати власник квартири

Орендар має сплачувати тільки за ті послуги, якими користувався у період свого проживання в квартирі. Орендодавець не має навішувати на нього зайві витрати і борги попередніх квартирантів.

Розберемо ці два пункти детальніше.

1. Орендар не оплачує "чужі" борги

Заборгованість за комунальні послуги, яка виникла до заселення винаймача у квартиру, йому не переходить. Такий борг має "закрити" орендодавець (чи попередні мешканці). Тож найкраще звіритися за показниками лічильників, щоб не було додаткових питань.

2. Орендар платить за те, чим користується

Оплачувати комунальні послуги згідно з показами лічильників – це для орендаря обов’язкова процедура. Отож, за використані світло, газ, воду винаймач повинен заплатити.

Складнощі виникають при нарахуванні плати за послуги, яка залежить від кількості зареєстрованих осіб. Наприклад у квартирі прописано 5 осіб, і послуга з вивезення сміття нараховується на 5 осіб. При цьому орендар живе один. Різницю має "погасити" власник.

Квартплата нараховується з огляду на площу помешкання. Якщо орендар винаймає не все житло, а, скажімо, одну кімнату з двох, власнику доведеться у відсотковому співвідношенні додавати гроші на квартплату за ту частину нерухомості, яку не використовує винаймач. Так само і з опаленням.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW