Сьогодні велике свято Благовіщення: чого в жодному разі не можна робити і яку молитву варто промовити



Щорічно 7 квітня християни східного обряду святкуватимуть Благовіщення. Воно вважається третім найважливішим у році церковним святом після Різдва та Великодня.

Цього дня віряни відзначають особливу подію з життя Діви Марії, коли Архангел Гавриїл повідомив їй, що народить Божого Сина, тобто сповістив благу звістку. Благовіщення відзначається за 9 місяців до Різдва, оскільки стільки триває вагітність. У Благовіщення Діва Марія дізналася про свою вагітність, а на Різдво – народила Ісуса, пише Апостроф.

Звичаї та традиції на Благовіщення

Під час цього свята у храмах проводять урочисті літургії в особливих блакитних шатах. Після літургії у небо випускають білих голубів як символ Святого Духа. Цього дня можна відвідати богослужіння та помолитися Богові, адже вважається, що на Благовіщення відкриваються небеса і Господь чує всі молитви.

На Благовіщення заведено збиратися за святковим столом. Хоча ще триває Великий піст 2023, на честь свята дозволяється їсти рибу та морепродукти. Також на Благовіщення освячують сіль у храмі та солять нею страви.

До свята віряни готуються заздалегідь - прибирають у будинку, перуть постільну білизну та скатертини, виносять старі речі. У Київській Русі на Благовіщення відзначали прихід справжньої весни та початок нового циклу життя. Тому будинок потрібно було ретельно прибрати з метою "очищення" від усього негативу.

На Благовіщення не можна займатися фізичною працею, лихословити і ворожити, решта дій у свято не під забороною.

Що не можна робити на день Благовіщення

Цього дня Церква забороняє займатися рукоділлям, тобто шити, в'язати, вишивати. Також краще не займатися важкою фізичною працею. Поганою прикметою вважається, якщо людина дасть у позику гроші на це свято. Здавна вірили, що тоді можна втратити добробут і спокій.

На Благовіщення заборонено укладати шлюби, вінчатися. Тому церква радить перенести дату весілля. Свято це націлене на покаяння та утримання від мирського щастя.

Не можна також лихословити, лаятись. Всі ваші помисли у це світле свято мають бути чистими та добрими.

Не рекомендується у це свято заплітати коси. Вважається, що вони схожі на нитки життя і цього дня ці нитки можуть переплестись і змінити долю людини.

Цього святкового дня варто прочитати цю сильну молитву:

Славлю Твою благодать, Володарко, молю Тебе: збагати мій розум. Навчи мене йти прямо, слідуючи шляхом Христових заповідей.

Пов'язана полонянками гріхопадінь, благаннями Твоїх полегши долю людську, Божа наречено. Бережи мене і вдень, і темної ночі, рятуючи мене від злих ворогів. Та, що дала життя Богові, душу мою оживи, загублену пристрастями.

Пресвята Діво, почуй голос непотрібного раба Твого. Сльози ллю перед Тобою, Пречиста, свою душу від скверни очищаю. Стогони від серця приношу.

Визволи мене від капостей, ганебних душу, Христа старанно про це благаючи.

Йому ж честь і поклоніння нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW