В Україні на законодавчому рівні електросамокати визнали транспортними засобами



Президент України Володимир Зеленський підписав новий Закон України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів».

Закон направлений на розвиток електротранспорту, інфраструктури для заряджання струмом та поетапне витіснення як приватних авто так і автобусів та інших машин з двигунами внутрішнього згоряння з вулиць.

При проектуванні нових багатоповерхівок для них має забезпечуватися будівництво не менше ніж 50 відсотків місць для стоянки та зберігання транспортних засобів (сукупно у підземних, відкритих, вбудовано-прибудованих паркінгах та на прибудинковій території відповідного об’єкта житлової забудови), оснащених електричними двигунами, станціями зарядки електромобілів та забезпечення можливості підключення на таких місцях пристроїв заряджання електромобілів з окремим комерційним обліком електричної енергії.

Міста мають поетапно замінювати комунальний автотранспорт на електротранспорт.

Крім того, закон регулює використання електросамокатів та моноколес. Їх прирівнюють в залежності від потужності до електротранспорту, а людей, що ними керують, до водіїв.

Так, законом легкі електричні транспортні засоби розділені на дві категорії:

  • ті, що мають від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт, і розвивають максимальну швидкість до 25 км/год. Їх визначають як «легкий персональний електричний транспортний засіб» (всі прокатні самокати підпадають під цю категорію);
  • ті, що можуть їхати зі швидкістю 10-50 км/год і мають від двох коліс. Це визначається як «низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб».

Нині відповідних змін чекають правила дорожнього руху щодо нових його учасників на самокатах та моноколесах.

Джерело: Житомирська ОВА



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW