Чи може в росії вибухнути релігійна війна



Як не парадоксально, але вже кілька тижнів у столиці росії не вщухають протести. Так, ще 12 березня у косино-ухтомськомурайоні москви пройшов молебень проти будівництва попередньо найбільшої в Європі мечеті, яку вирішили звести у сакральному для вірян рпц місці – поблизу Святого озера, та ще й посеред православних храмів. Саме це обурило православних росіян. Здавалося б, ця ситуація є абсолютно нереальною у державі, яка позиціонує себе як всесвітня захисниця православ’я. І згідно з загальноприйнятою думкою, саме в росії будь-які конфронтації на релігійному підґрунті повинні вирішуватися на користь того ж таки православ’я. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували чи може в росії вибухнути релігійна війна. 

Однак «не все так однозначно», оскільки у ситуації з’явилася друга сторона – російські мусульмани з-поміж т.зв. кадирівців. І саме в цей момент вона переросла в конфлікт. 

Чи може в росії вибухнути релігійна війна, фото-1

Зокрема, в мережі з’явилося відео, на якому група озброєних людей, які нібито воюють на Донбасі, різко висловилася за будівництво мечеті: 

«Ми вам не погрожуємо, ми попереджуємо. Якщо ви не підтримуєте волю Всевишнього, ми воюватимемо проти вас. Нам все одно, з ким воювати… [а] протестувальники мають бути заарештовані або знищені».

Відреагував на протести і глава чечні р.кадиров. У своєму телеграм-каналі він висловив підтримку будівництву мечеті та назвав боягузами і провокаторами росіян, які виступають проти її зведення на священному для православних місці: 

Чи може в росії вибухнути релігійна війна, фото-2

«Якщо всі ці учасники мітингу вийшли з ідеєю захисту російської землі, то вперед у окопи з автоматом! Оком не окинути неосяжні простори російської землі на передовій, які потрібно захищати щодня. Візьми автомат, відсунь плечем мусульманина, який замість тебе сьогодні воює на російському Донбасі, і покажи свій патріотизм, покажи на ділі, а не на словах чи провокаціях, як ти любиш свою батьківщину». 

Чи може в росії вибухнути релігійна війна, фото-3

Найцікавішим тут є те, що попри всю гостроту ситуації з будівництвом мечеті, і очільники москви, і керівники росіївідмовчуються, віддаючи перевагу широкому висвітленню історії навколо припинення договору оренди Києво-Печерської лаври. 

Ігнорування кремлем проблеми міжконфесійних та міжетнічних конфліктів виглядає як тенденція, що прослідковується ще з 2021 року, бо саме тоді почалася фіксація зростання міжнаціональних та релігійних протистоянь. Про це йдеться у доповіді російського правозахисника а.брода, присвяченій проявам агресивної ксенофобії та радикального націоналізму в росії у 2021 році: 

«Ми протягом останніх років постійно говорили про те, що фіксується спад загальної кількості нападів, актів вандалізму, нетерпимості на етнічному та релігійному ґрунтах. Проте сьогодні змушені констатувати, що в 2021 році спостерігається їх зростання. Звичайно, не йдеться про десятки чи сотні інцидентів, але тенденція насторожує».

Чи може в росії вибухнути релігійна війна, фото-4

Та чи може конфлікт навколо будівництва московської мечеті перейти в «гарячу» фазу і перерости у релігійну війну між православними й мусульманами? Ще рік тому такий сценарій був би абсолютно неможливим, оскільки авторитарна російська вертикали не допустила б навіть зародження подібної конфронтації. Однак зараз, зважаючи на різку радикалізацію обох сторін конфлікту, особливо на фоні відсутності фронтових успіхів, такий розвиток подій є цілком імовірним. 

Водночас ця ситуація поставила кремль у дуже небезпечне становище, адже на чию б користь не вирішився конфлікт, москва все рівно отримає незадоволену частину населення, здатну до вчинення радикальніших дій, включно з силовими.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW