У Запоріжжі в сесійній залі зібралися батьки школярів, що благали зберегти початкові класи



Сьогодні, 5 квітня, у Запоріжжі постійна комісія з питань освіти і науки міськради разом з керівництвом міста провела розширене засідання за участю батьківської спільноти гімназії #6.

Про це повідомляє 061.

В сесійній залі забралися близько 60 батьків, депутати, представники ТВО, народні депутати, освітяни.

Ініціативна група батьків учбового закладу "Запорізька гімназія #6 неодноразово зверталася до міської ради з проханням надати їм території обслуговування для початкових класів, аби отримати статус академічного ліцею з початковими класами. 

Для цього адміністрація закладу уклала міжнародні угоди з іншими закладами освіти, у школі провели опитування серед батьків та вчителів, де майже абсолютна більшість підтримала ідею залишити в гімназії молодші класи.

Проте, у міськраді не розділили бажання батьків, аби в цьому ліцеї були початкові класи і запропонували, щоб малеча ходила навчатися до інших школ поблизу. Така ініціатива викликала неабияке обурення батьків.

"Ми хочемо, щоб наш заклад освіти функціонував в трьох ланках. Я не розумію чому деяким закладам освіти (а їх на сьогодні вже близько 10), що мають по перспективному плану такий же статус як ми, надають право набирати дітей з 1 по 11 клас. Наприклад, член постійної комісії з питань освіти Денис Симаков є заступником директора в ЗОШ #15. Цей заклад по перспективному плану може набирати дітей с 1 по 9 клас, але ця школа прямо зараз проводить набор на 10 клас і у нас є цьому підтвердження. Це несправедливо, що комусь міська рада це дозволяє робити, а нам відмовляють. По-перше, ми виконали всі необхідні для цього умови, а наша школа вона особлива. Це стосується як рівня знань, так технічної бази і окремого приміщення для першачків. Наші викладачі дуже сильні" - розказала представниця ініціативної групи батьків Світлана Лисенко.

Підтримали батьків навіть народні депутати. Так, парламентарій Сергій Штепа зазначив, що проблемна ситуація тягнеться занадто довго і потрібно зважати на запити суспільства.

"Питання молодших класів в школі - це дрібниця. Звичайно, що це не дрібниця для батьків та школярів, проте зважаючи на те, що Ураїна та їх громадяни наразі піддаються ракетним атакам, то таке питання не має розглядатися так довго. Це не смішно. Я вважаю, що депутати в сесійній залі мають підтримати батьків. Може бути розглянутий компроміс у вигляді того, щоб заняття для молодших класів проводив, той учбовий заклад, що має на це право, але фізично в приміщенні 6 гімназії. Це лише пропозиція. Загалом я вважаю, що школа має всі умови для того, щоб відкрити там початкову ланку" - зазначив Сергій Штепа.

Заступниця директора департаменту освіти і науки міськради Наталя Вітковська зазначена, що на сьогодні прийнято рішення лише стосовно 7 ліцеїв. 

"Це надскладний час для освіти, що зараз переживає ряд нововведень та змін. Ми прифронтове місто і маємо забезпечити якісну освіту для наших дітей, а для цього необхідна спроможна база закладів освіти. Зараз в нас зменшена освітня субвенція на 20%. В таких умовах складно утримувати всю мережу", - повідомила Вітковська.

Начальниця Комунарської районної адміністрації повідомила, що в районі немає зараз і не планують жодного ліцею повного циклу. Заступник мера Анатолій Васюк повідомив, що по лінії Міносвіти міжнародні договори, що має гімназія #6 та інші не відповідають законодавству. 

"Тут неодноразово звертали увагу, що це питання є політичним. Є впевнений, що це не так. Зараз депутати розділилися на дві групи - ті, хто підтримує це питання і ті, хто жодним чином не хоче цього. Моя особиста думка - ТВО, департамент освіти і профільна депутатська комісія стали заручниками цієї ситуації. На початку реформи ніхто не проводив роботу щодо аналізу запиту громади. Щодо ситуації на зараз, то в листопаді 2022 року були проведенні загальнобатьківські збори, де абсолютна більшість - 663 людини підтримали збереження навчання на всіх трьох рівнях.

Педагогічний колектив гімназії 51 вчитель, а це 96% також підтримали збереження початкової, середньої та старшої школи"- повідомив член комісії з освіти та науки, депутат Сергій Ільченко.

Голова комісії Інна Пенчук повідомила, що звернулася з листом до міністра освіти, щодо надання роз`яснення про проведення до відповідності шкіл, щоб отримати в порядку виключення статус ліцею.

Батьки просили постійну комісію, профільний департамент та адміністрацію міськради почути їх і зберегти цю школу.

Довга дискусія між посадовцями, освітянами та батьками на жаль, так і не привела до управлінського рішення. Було запропоновано створити ще одну робочу депутатську групу, яка б розглядала б це проблемне питання по школам. Врешті - решт було запропоновано внести зміни до рішення виконкому, яке підготує департамент. Наразі посадовці хочуть побачити, скільки заяв вдасться зібрати на 1 клас.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW