Чому можуть зникнути всі рослини



Безумовно, під час повномасштабної війни питання екології відходять на другий план. Але давайте замислимося, що ми можемо отримати в майбутньому?

Про проблеми екології повідомляє 5692 з посиланням на Схід.

Не глобальним потеплінням єдиним

Промислове виробництво, сільське господарство і, що особливо важливо, транспортні засоби - всі ці галузі людської діяльності активно спалюють викопне паливо, яке виділяє азот у повітря. У результаті рівень азоту в атмосфері Землі потроївся порівняно з 1850 роком. Дослідницька група вирішила з'ясувати, чи впливає цей додатковий азот на здатність ґрунту утримувати вуглець і перешкоджати тому, щоб він став парниковим газом.

Земля перетворюється на величезну вихлопну трубу

"Оскільки азот використовується як добриво для рослин, ми очікували, що додатковий азот сприятиме зростанню рослин, а також мікробній активності, тим самим збільшуючи вміст вуглецю в ґрунті", - сказав Пітер Хом'як, співавтор дослідження і доцент кафедри наук про навколишнє середовище в Каліфорнійському університеті в Ріверсайді.

У посушливому ґрунті, який покриває більшу частину Південної Каліфорнії, вони не бачили нічого подібного.

Натомість команда виявила, що за певних умов додатковий азот викликає підкислення ґрунту в посушливих районах і вилуговування кальцію. Кальцій зв'язується з вуглецем, і ці два елементи разом залишають ґрунт. Цей висновок детально описаний у журналі Global Change Biology.

Дослідницька група взяла зразки ґрунту з екологічних заповідників недалеко від Сан-Дієго та Ірвіна, які були удобрені азотом під час довгострокових експериментів. Це дало змогу вченим точно знати, скільки азоту додавалося, і враховувати спостережувані ефекти.

Як азот отруює ґрунт

У багатьох випадках азот може змінювати біологічні процеси, які, своєю чергою, впливають на те, як ґрунт зберігає вуглець. Такі процеси включають в себе підживлення росту рослин, а також уповільнення зростання чисельності мікробів, які допомагають розкладати мертві організми в ґрунті. Чого дослідники не очікували, так це великого впливу на зберігання вуглецю за рахунок абіотичних або небіологічних процесів.

Як правило, ґрунти "чинять опір" різким змінам pH, вивільняючи такі елементи, як кальцій, в обмін на кислотність. Оскільки азот підкислював ґрунти на деяких ділянках, які вивчали в рамках цього дослідження, земля намагалася протистояти цій кислотності, виділяючи кальцій. При цьому частина вуглецю, стабілізованого асоціацією з кальцієм, також була втрачена.

"Це дивовижний результат, тому що основний ефект здається абіотичним, - сказав Йоганн Пюспок, аспірант Каліфорнійського університету в Ріверсайді з екологічних наук і перший автор дослідження. - Це означає, що голі ділянки ґрунту без рослинного покриву і з низькою мікробною активністю, які я завжди вважав областями, де мало що відбувається, мабуть, також схильні до забруднення азотом".

Допоможіть ґрунту

Ґрунт посушливих земель, що характеризується обмеженою здатністю утримувати вологу і низьким вмістом органічних речовин, покриває приблизно 45% площі суші Землі. Він відповідає за зберігання великої кількості вуглецю у світі.

"Нам потрібно більше інформації про те, наскільки широко поширені такі ефекти підкислення і як вони працюють у неекспериментальних умовах осадження азоту", - сказав Пюспок.

Однак, оскільки немає швидкого рішення для цього явища і немає чіткого способу повернути назад процес після того, як він почався, дослідники рекомендують максимально скоротити викиди, щоб допомогти ґрунту зберегти свої запаси вуглецю.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW