Судинний хірург Андрій Боркунов: «УЗД-апарати витіснили фонендоскопи»



Перший у Полтавській області фахівець з ультразвукової діагностики судин, авторитетний експерт у цій сфері – лікар вищої категорії, судинний хірург відділення судинної хірургії КП «ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР» Андрій БОРКУНОВ розповів як за 20 років стрімко розвинулись технології допоміжної діагностики і як це змінило життя людей.

Усі фахівці для діагностики захворювання скеровують пацієнта на обстеження до лікаря ультразвукової діагностики. Кваліфікована експертна оцінка Андрія Львовича, як правило, не переглядається – його висновки максимально точні, а діагнози остаточні. Колеги з усієї України цінують його дуже високий рівень фахівця і професіоналізм, який він вдосконалював десятиліттями.

Наразі ПОКЛ імені Скліфосовського   найбільш оснащена сучасною технікою для діагностики, з якою працюють дуже досвідчені спеціалісти.

«Коли я починав займатись ультразвуковим дослідженням судин, апарат з кольоровим та імпульсним доплером був один-єдиний в області, а фахівців з уз-дослідження судин не було. Та й в Україні їх налічувалось всього близько десятка – у половині областей (!) не було спеціалістів. Не було і курсів. Це був 2003 рік.

Той апарат був придбаний і встановлений у нашій обласній лікарні для обстеження вагітних. На цьому апараті працювали чотири лікаря одночасно, з яких троє проводили пренатальну діагностику. Вагітні були в пріоритеті, тому обстеження хворих з судинною патологією проводив і після завершення робочого часу»

Спершу лікар навчався у французького фахівця з УЗД судин Сиріла Кардона з Європейського Шпиталю ім. Жоржа Помпіду (Париж).

«Завдяки українському лікарю Миколі Мирошнику фахівець періодично приїздив до України з власним портативним УЗД-апаратом і давав майстер-класи у великих містах.

Пізніше я вирушив на 3-місячні спеціалізовані курси до українського провідного спеціаліста у сфері флебології, лікаря-хірурга, лікаря УЗД Ореста Шимечка. Він видатний фахівець – займався ультразвуковим дослідженням судин... з 1989 року. Уявляєте, у Львові вже тоді був УЗД-апарат з кольоровим та імпульсним доплером. Навчився у нього дуже багатьом професійним тонкощам. І ще дякую за чудові курси провідному фахівцю Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України – лікарю ультразвукової діагностики Аллі Олексіївні Гуч».

Лікар пригадує, що на перших етапах розвитку УЗД-досліджень судин набагато частіше траплялися пацієнти із задавненими варикозами, схожими на виноградні ґрона, трофічними виразками, тромбофлебітами.

Зараз люди стали освіченішими, уважнішими до себе, а технології діагностики і лікування – доступнішими, тому кількість таких випадків зменшується. Сучасні апарати дають високу якість зображень і здатні допомогти виявити патологію на ранніх етапах.

«Проблема варикозної хвороби та її ускладнень легше вирішується на ранніх стадіях і пацієнти оздоровлюються на планових операціях з дуже коротким періодом реабілітації. 20 років тому не було можливостей для такої ранньої діагностики і лікування.

Ситуація з атеросклеротичним захворюванням судин значно гірша. Якщо вчасно не діагностувати хворобу та не почати хірургічне лікування, пацієнт може втратити кінцівку.

Біль у нижній кінцівці – це може бути ішіалгія (ураження нерву), або ішемія (ураження судин). УЗ-діагностика з високою вірогідністю відповість на це питання.

Пацієнтам з трофічними виразками нижніх кінцівок УЗ-дослідження судин допомагає визначитися з остаточним діагнозом та своєчасно призначити правильне лікування.

Завдяки оснащенню лікарні сучасною технікою для діагностики змінилась і тактика надання допомоги, особливо ургентним хворим з інфарктами, інсультами, іншими гострими станами.

«На Заході немає окремої спеціальності лікаря УЗД. У нас так склалось через те, що в Радянському Союзі та в пострадянській Україні, зокрема, було дуже мало УЗД-апаратів.

Ультразвукова діагностика стає доступнішою. З'являються нові апарати з більш високою роздільною здатністю та потужнішими датчиками. Все як з мобільними телефонами. До речі, зараз є УЗ-датчики, які підключаються до смартфона або планшета. Можна проводити обстеження без великих УЗД-апаратів. Ці технології теж уже застосовуємо в нашій лікарні.

Зараз все рідше можна побачити лікаря з фонендоскопом, це вже минуле – кожному потрібен УЗД-апарат. Це важливий допоміжний інструмент діагностики для лікаря-фахівця. Урологи займаються урологічним УЗД, судинні хірурги – судинним, гінекологи – гінекологічним, кардіологи – кардіологічним тощо. УЗД-апарати витіснили фонендоскопи.

У Європі чи США лікар не зможе отримати підтвердження свого фаху, якщо не володіє УЗ-діагностикою. Кожен фаховий лікар повинен володіти навичками УЗ-діагностики. Але фахівців УЗД в акушерстві варто виокремити, адже там необхідно навчатися дуже багатьом нюансам».

Наприкінці минулого року за кошти обласного бюджету для лікарні було придбано новий 3D УЗД апарат, який дозволяє побачити навіть обличчя ще ненародженого немовляти.

Читайте також: Обласний гастроентеролог розповіла, чим небезпечні дієти, скільки разів на день потрібно їсти та чи дійсно шкідливий алкоголь

« Інфаркт значно «помолодшав». Нещодавно нашим пацієнтом був 19 річний юнак» - завідувач відділення інтервенційної радіології КП ПОКЛ Руслан Сакевич

«В хірургію йдуть працювати ентузіасти» - завідувач урологічним відділенням Полтавської обласної лікарні Анатолій Філоненко.

«Пневмонія – хвороба підступна. Її не лікують борсучим жиром, лоєм та шишками сосни» - пульмонолог Неля Моторна.

«Не існує «алергічно небезпечних» продуктів. І не існує «гіпоалергенних» тварин!» - лікар – алерголог Лариса Кулик

" Медичні сестри недооцінені державою, хоча без них не можлива хірургія" - репортаж з операційного блоку Полтавської обласної лікарні

Підписуйтеся на нашу сторінку у мережі Фейсбук

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW