Через війну, яку росія розв'язала в Україні, стрілки Годинника Судного дня перевели вперед



Журнал «Бюлетень вчених-ядерників» зробив традиційний щорічне символічне переведення стрілок Годинника Судного дня. Цього разу їх перевели на 10 секунд уперед, тепер вони показують 90 секунд до півночі, що символізує символічний кінець світу.

Як пише "Дзеркало тижня", у заяві, опублікованій на сайті «Бюлетеня», йдеться, що переведення стрілок пов'язане з війною, яку росія розв'язала в Україні. Там зазначили, що вона загрожує не лише суверенітету нашої країни, а й ширшим механізмам глобальної безпеки, які сформувалися після Другої світової війни.

«І що найгірше, погано завуальовані погрози росії застосувати ядерну зброю нагадують світу про те, що ескалація конфлікту — за випадковістю, наміром чи прорахунком — є жахливим ризиком», - йдеться в заяві.

Там також зазначили, що дії рф суперечать багатьом зобов'язанням Москви.

«1994 року росія приєдналася до Сполучених Штатів та Сполученого Королівства в Будапешті, щоб урочисто проголосити, що вона «поважатиме незалежність і суверенітет, і існуючі кордони України» і «утримуватиметься від загрози чи застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України…». Ці запевнення були явно з розумінням того, що Україна відмовиться від ядерної зброї на своїй території і підпише Договір про нерозповсюдження ядерної зброї — і те, й інше Україна зробила», - зазначили вчені.

Але росія принесла війну до Чорнобиля та Запорізької АЕС, порушивши всі міжнародні протоколи та ризикуючи поширенням радіоактивних матеріалів.

Зазначається, що Годинник Судного дня з'явився 1947 року, відразу ж після створення першої ядерної бомби. Спочатку Годинник відображав лише загрозу ядерної війни. З 2007 року враховуються також зміни клімату та технологічні здобутки, які можуть призвести до глобальної катастрофи.

Час, що залишився до півночі, символізує напруженість міжнародної ситуації та прогрес у розвитку ядерного озброєння. Рішення про переведення стрілок приймає рада директорів журналу за допомогою запрошених експертів, серед яких 18 лауреатів Нобелівської премії.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW