В Україні зафіксували перший випадок захворювання новим штамом COVID-19



За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні вже зафіксовано перший випадок зараження новим штамом коронавірусу «Omicron» - XBB.1.5 або «Кракен». Випадок зареєстровано у Сумській області у людини, яка не була вакцинована проти коронавірусу.

Про це повідомили у пресслужбі ДУ "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України"

За повідомленням ВООЗ World Health Organization (WHO), даний штам не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти «Omicron». Однак, він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у дітей, людей похилого віку та з ослабленим імунітетом, що може сприяти збільшенню рівнів захворюваності.

Симптоми нового штаму ті ж, що й при «Omicron»: підвищення температури, загальна слабкість, головний та м’язовий біль, нежить і чхання, першіння у горлі та кашель, в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

«Кракен» доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron» (наприклад: у США з 1% на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні). Наразі у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Найбільше випадків реєструвалось у Сполучених Штатах Америки (82,2%), Великобританії (8,1%) і Данії (2,2 %).

В Одеській області вірусологічною лабораторією ДУ "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України" постійно здійснюється направлення зразків біоматеріалу від хворих на COVID-19 до референс-лабораторії (м.Київ) для визначення наявності мутацій вірусу. За результатами останнього секвенування, в переважній більшості досліджених зразків біоматеріалу було підтверджено варіант штаму «Омікрон» генетичної лінії ВА.2, що обумовлює теперішній рівень захворюваності. Таким чином на території Одеської області циркуляції нового штаму «Кракен» не виявлено. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW