Україна та росія домовились про гуманітарний коридор для обміну полоненими



Під час триденних перемовин в Анкарі між Україною та Росією за участі турецького омбудсмана Шерефа Малкоча українській делегації вдалося домовитись з російською стороною щодо створення гуманітарного коридору для обміну пораненими й полоненими.

Про це за результатами перемовин повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, інформує Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

"Сторони працюють над створенням гуманітарного коридору, в межах якого можна буде більш ефективно здійснювати обміни полоненими та утримуваними особами. Зокрема йдеться про повернення додому важкопоранених, людей літнього віку, дітей, військових та цивільних громадян України", — йдеться у повідомленні.

За словами Лубінця, під час зустрічі вдалося змусити Росію визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених осіб без жодних умов, як це вимагається відповідно до статті 110 Женевської конвенції. При цьому українська сторона наголосила, що йдеться не про обмін, а саме про репатріацію, та передала російській стороні список з іменами 800 важкопоранених українських військовослужбовців. 

"Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції", — зауважив Лубінець.

Також тривають перемовини про визволення цивільних українців, які перебувають в російському полоні ще з 2014 року. Цей перелік налічує 377 людей. Окрім того, обговорювалось питання про порятунок політв’язнів Кремля, в переліку яких перебувають 158 українців, здебільшого — кримські татари. 

Лубінець також додав, що станом на 15 січня до нього звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних.

"Це величезна кількість, і по цих громадянах України ще ніхто не порушував питання перед російською стороною. Ми це зробили", — зазначив омбудсман. 

У полоні Росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни. Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

"15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)", — повідомила вона.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW