В Україні виявили небезпечне масло: які бренди виробляють фальсифікат



Нещодавно в Україні під час чергових перевіркок Держпродспоживслужбами було виявилено чергові фальсифікати вершкового масла. Згідно з висновками експертів, виробники додавали в продукт крім тваринних ще й рослинні жири. А вони, як відомо, можуть бути дуже шкідливими для здоров'я людини.

Про це повідомляє сайт 056.

За результатами лабораторного дослідження, проведеного Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, зразок масла солодковершкового селянського 73% жиру, виробник ТОВ «Еней» (Україна, 13001, Житомирська обл., смт. Романів, вул. Менделєєва), не відповідав вимогам нормативної документації – містить рослинні жири.

По ланцюгу простежуваності проведено позапланові перевірки постачальників невідповідної продукції, в ході яких відібрано зразки масла від інших партій продукції вищезазначеного виробника. За результатами лабораторних досліджень виявлено рослинні жири, що не відповідає назві «МАСЛО СОЛОДКОВЕРШКОВЕ СЕЛЯНСЬКЕ».

Постачальником відкликана з торгівельної мережі невідповідна продукція виробника ТОВ «Еней». Інформація про невідповідність масла ТОВ «Еней» надіслана до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області для вжиття заходів реагування.

Окрім додавання рослинних жирів було виявлено у Держпродспоживслужбі Вінницької області. Відповідно до лабораторних результатів, порушення були виявлені у продукції таких марок:

  • «Старокостянтинівський молочний завод» – масло селянське солодковершкове, жирність 72,6%, ДСТУ 4399:2005;
  • «Старокостянтинівський молочний завод» – олія солодковершкова «Екстра», жирність 82,5%, ДСТУ 4399:2005;
  • «Коломийський молочний завод» – олія селянська солодковершкова «Карпатська», жирність 73%, ДСТУ 4399:2005.

Слід зазначити, що в Україні останнім часом нерідко виявляють фальсифікат під час перевірки якості олії. Додаючи рослинні олії у вершкове масло, виробники намагаються заощадити, адже молочний жир значно дорожчий. Собівартість олії з домішками нижча, так що і випускати такий продукт набагато вигідніше. Хоча якість серйозно страждає.

Є поради, які допоможуть уникнути фальсифікату та споживати виключно якісне вершкове масло. Вибираючи продукт слід звернути увагу:

  • на ціну масла – вона не може бути низькою, адже молочний жир є досить дорогим інгредієнтом;
  • на місце придбання – купувати потрібно у фірмових магазинах, які співпрацюють із виробником, а не у випадкових продавців на ринку.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW