Зірку класичної сцени Валентину Лисицю прогнали з усіх концертних майданчиків світу після виступу на руїнах драматичного театру в Маріуполі



Вона зіграла на руїнах драматичного театру в Маріуполі 9 травня, а зараз її женуть з усіх концертних майданчиків світу. Киянка Валентина Лисиця не вважала, що робить щось погане   - ну подумаєш, зіграла на кістках вбитих людей. Але в США, де вона жила останні роки, вважають по-іншому. І не тільки в США.

Російське пропагандистське видання  «РИА Новости» розповіло історію артистки.

Зірка світової класичної сцени Валентина Лисиця підкорила спочатку рідний Київ, а потім США. Потім грала на найкращих майданчиках Європи та Азії. За кордон вона потрапила разом із майбутнім чоловіком — після перемоги їхнього дуету на міжнародному конкурсі. І ось за останні кілька місяців скасували майже всі її закордонні виступи — через позицію щодо Донбасу та концерту в Маріуполі 9 травня. 

Зірку класичної сцени Валентину Лисицю прогнали з усіх концертних майданчиків світу після виступу на руїнах драматичного театру в Маріуполі, фото-1

«Коли приїхала з Парижа, підійшла до рояля та заплакала. У Франції відбувся один із моїх останніх концертів. З початку березня я мала лише два виступи з 25-30 запланованих. Причому в Парижі загрожували і мені, і організаторам обіцяли протести. Довелося залучити поліцію для охорони не лише нас, а й публіки. Але був аншлаг та неймовірні оплески! Дуже привітна атмосфера була й у Белграді, - розповідає Лисиця. - З усіх скасованих концертів найважче дався Будапешт. Але потішило, що організатори хоча б не кривили душею: надіслали листа, де повідомили, що виступ не відбудеться на вимогу українського посольства. 

Мені також написали з німецького фестивалю, де я мала грати, — що моя поява в Маріуполі нібито не відповідає європейським цінностям.

Але найважче, коли від тебе вимагають писати листи. "Ви повинні обілити своє ім'я, у вас є півгодини на те, щоб вирішити: або пишете листа, або скасовуєте концерт," - з такими умовами до мене зверталися закордонні промоутери. Спершу просили просто висловитись на папері, потім почали публікувати ці заяви у пресі.

Все це було дуже болісно. Мені навіть пропонували виступати за умов анонімності, без згадки в афіші.

У нас скасували семирічний контракт, який ми з чоловіком у січні підписали з великим звукозаписним лейблом. Чоловік, теж музикант, робить записи фортепіанної музики на найвищому рівні».

«Після статті у французькій Le Figaro про мою поїздку до Маріуполя нас викликали на розмову. Учорашні партнери були розлючені».

«Мені зараз пригадали всі. 2014-го мене забанили в Торонто через мої висловлювання в соціальних мережах. Точніше, я нічого не говорила, а просто перекладала англійською новиною про ситуацію в Україні. Мене попередили, та я не послухала. Торонто, на мою думку, — столиця радикальної, "бандерівської" частини української діаспори в Канаді. Це вони вимагали мене "звільнити". Але тоді скасували лише один концерт.

Зараз про це знову згадали, як і про мій виступ 2015-го на Донбасі. Хоча останніми роками я не проявляла себе ніяк. У чоловіка у Києві батьки, і ми боїмося за їхнє життя.

У соціальних мережах мене відправляють "грати для бурятів" (так і пишуть). А я не розумію, чому це менш престижно, ніж, наприклад, виступати перед німцями. Знаю, в Улан-Уде є філармонія – я б там із задоволенням виступила».

«Коли почали скасовувати мої концерти, було відчуття, що життя скінчилося. Те, що я могла робити, чому присвячувала себе, раптом зникло».

Нині Лисиця мешкає в Москві. Чоловік і дитина поки що за кордоном, у США. Але чоловік вимушений був перекваліфікуватись у таксиста — треба ж комусь у сім'ї хоч якось заробляти. Чому не заробляє таксистом в Москві, музикантка не пояснює.

Проте вона зараз має усі можливості грати в Улан-Уде. Але чомусь не поспішає. На сайті філармонії Улан-Уде, столиці Бурятії, немає повідомлень про її концерти.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW