Колоноскопія кишечника – чи це страшно?



Запори та проноси - не єдина причина, яка може бути показанням до цього дослідження. Коли і за яких симптомів слід робити колоноскопію? Чи так вона потрібна? Відповідаємо на ці та інші питання.

 1. Що таке колоноскопія кишечника і коли вона призначається?

Колоноскопія (або фіброколоноскопія) – це ендоскопічне дослідження товстої та прямої кишки за допомогою тонкого гнучкого оптичного приладу.

Процедура рекомендована до проходження всім пацієнтам 40 років і старше, незалежно від наявності або відсутності у них будь-яких скарг з боку шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано із необхідністю раннього виявлення колоректального раку. Крім того, процедура показана при тривалих запорах, частому стільці більше 2-3 тижнів з наявністю в калі будь-яких домішок (наприклад, крові, слизу), інших скарг з боку кишечника.

2. Які відділи кишечника дивляться під час проведення колоноскопії?

Оглядаються пряма, сигмовидна, низхідна ободова, поперечна ободова, висхідна ободова кишка, купол сліпої кишки, вічко апендикса. Технічно можливе також обстеження кінцевого відділу тонкої кишки.

3. Що видно при проведенні колоноскопії?

У процесі процедури оглядається слизова оболонка перерахованих раніше відділів кишківника. Оцінюється колір, рельєф, дефекти (ерозії, виразки) та визначаються новоутворення з їх розміром, формою, патологічні накладення на стінці кишки та деякі інші показники.

4. Колоноскопія – це хвороблива процедура чи ні?

Болі можуть іноді виникати, але не у всіх пацієнтів. Болючі відчуття при проведенні колоноскопії можуть бути у тих, хто переніс операції на черевній порожнині чи органах малого тазу, а також при наявності доліхосигми (подовженої сигмовидної кишки). В останньому випадку біль виникає внаслідок натягнення брижі органу. Наявність або відсутність болю пов'язана також з індивідуальними особливостями нервової системи, зокрема з вираженістю больового порогу.

5. На сьогоднішній день існує альтернатива колоноскопії товстого кишечника?

І існує, і існувала. Питання лише в діагностичній «силі» методів: зараз жоден з них не може конкурувати за цим критерієм з колоноскопією, що є «золотим стандартом» у виявленні патології товстого кишечника.

Альтернативними методами є такі як іригоскопія, іригографія, МРТ кишечника. Слід також пам'ятати, що за них неможливо взяти фрагменти тканини для гістологічного дослідження, що інколи важливо для вирішення питання подальшого ведення пацієнта.

Рішення про те, у яких випадках замість колоноскопії можна використовувати один із альтернативних методів, приймається лікарем на підставі клінічної картини конкретного пацієнта, а також наявності протипоказань або обмежень до проведення колоноскопії.

6. Чи вірно, що колоноскопія може використовуватися не тільки для діагностики, а й для лікування?

Так, якщо в процесі огляду слизової оболонки виявляються якісь новоутворення (наприклад, поліпи), за певних розмірів можливе їхнє видалення.

7. Коли без колоноскопії не обійтися?

Це вік 40 років і старше, тривала існуюча затримка випорожнень, виділення патологічних домішок (крові, слизу або інших), наявність болю в проекції кишечника, направлення лікаря.

8. Деякі так бояться цієї процедури, що віддають перевагу колоноскопії під наркозом. Цей варіант справді кращий для тих, хто боїться?

Відповідь на питання «Що краще: колоноскопія під наркозом чи ні» залежить від кількох моментів.Якщо пацієнт чутливий до болю або входить до вищевказаної категорії осіб, процедуру краще проводити під наркозом.

9. Як правильно підготуватися до колоноскопії? Чи потрібна спеціальна дієта?

Підготовка до дослідження дуже важлива. Якщо вона проведена правильно, слизова оболонка кишки на всьому протязі буде доступною для огляду і лікар не пропустить жодних потенційно небезпечних її змін.

Перед процедурою колоноскопії за три дні людина обов'язково повинна дотримуватися безшлакової дієти: виключаються солоні, копчені страви, сірий та висівковий хліб. У невеликій кількості можна їсти білий підсушений хліб, необхідно виключити каші.

Сам кишечник спорожняється від вмісту двома способами: або приймаються спеціальні проносні засоби, або проводиться постановка клізми.

10. Чи можливо зробити колоноскопію в «Оксфорд Медікал Тернопіль»? Чи потрібне для проходження діагностики направлення лікаря?

Так, у нашій клініці можна пройти цю процедуру. Ми пропонуємо проведення колоноскопії як без седації, так і «уві сні» з використанням поверхневого наркозу.Направлення від лікаря не обов'язкове.

Залишились питання? Телефонуйте нам за номером (068) 752 52 52 чи (0352) 52 52 52.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW