10 трендів наступного року за версією редактора Economist



10 трендів наступного року за версією редактора Economist, фото-1

Редактор доповіді «Світ, який нас чекає у 2023 році» Том Стендейдж запропонував у британському журналі Economist 10 пунктів, які стануть вирішальними у світі. Коротко пропонуємо їх вашій увазі.

1. Вся увага на Україну. Ціни на енергоносії, інфляція, економічне зростання, дефіцит продовольства – все залежить від того, як буде проходити війна в Україні в найближчі місяці. Успіхи українців можуть підірвати позиції Володимира Путіна, але, швидше за все, буде створено глухий кут. Росія намагатиметься затягнути конфлікт у надії, що проблеми з енергоносіями та політичні зміни в США підірвуть підтримку України Заходом.

2. Назрівають економічні кризи.Великі економіки світу потраплять у рецесію, оскільки центральні банки підвищать процентні ставки, щоб приборкати інфляцію, викликану пандемією та зростанням цін на енергоносії. Економічна криза в США буде відносно легкою, але в Європі вона буде більш серйозною.

3. Можливий позитивний вплив на клімат. Зіткнувшись з проблемами, країни знову звертаються до «брудних» джерел енергії – викопного палива. Але в середньостроковій перспективі війна може прискорити перехід до відновлюваних джерел енергії як альтернативи вуглеводневому паливу, контрольованому автократами. Виграє не тільки вітрова та сонячна енергетика, а й атомна та воднева.

4. Китай на вершині перед спуском? У квітні 2023 року населення Індії, за прогнозами, перевищить населення Китаю приблизно на 1,43 мільярда. У той же час економічне зростання Китаю сповільнилося. Це може означати, що китайська економіка ніколи не наздожене економіку США, як передбачалося раніше.

5. Америка розділена. Хоча республіканці не отримали результатів, на які вони сподівалися на проміжних виборах 2022 року, розбіжності в американському суспільстві щодо гострих тем, таких як аборти та право на зброю, будуть посилюватися. Офіційна заява Дональда Трампа про участь у президентських виборах 2024 року додасть масла у вогонь.

6. Гарячі точки, на які варто звернути увагу. Інтенсивна увага до війни в Україні збільшує ризик конфлікту деінде. На кордонах Росії розгораються конфлікти. Китай може вирішити, що зараз найкращий час мати справу з Тайванем. Китайсько-індійські сутички можуть статися в Гімалаях. А чи не спробує Туреччина захопити частину грецьких островів в Егейському морі?

7. Мінливі товариші. Серед геополітичних змін змінюються й міжнародні альянси. НАТО інтегрує дві нові країни. Чи приєднається Саудівська Аравія до «пактів Авраама» (ці нормалізаційні договори за посередництва США спочатку підписали Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати та Бахрейн, а потім Судан, Марокко, Оман та Йорданія)? Інші важливі групи включають i2u2. Це не рок-група, а форум, який об’єднує Індію, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати та США.

8. Туризм як помста за ковід.Очікується, що витрати на туризм майже досягнуть рівня 2019 року – $1,4 трлн. Але тільки тому, що ціни зросли. Кількість туристичних поїздок (1,4 млрд) все одно буде меншою, ніж до пандемії у 2019 році (1,8 млрд). Ділові поїздки все ще будуть низькими, оскільки компанії скорочують витрати.

9. «Метавсесвіт» зіткнеться з перевіркою реальності. Чи вийде ідея роботи у віртуальному світі за межі ігор? Відповідь має дати 2023 рік, коли Apple випустить свою першу гарнітуру віртуальної реальності, а Meta вирішить, чи варто змінювати стратегію через падіння курсу акцій. Тим часом може вступити в силу інша, набагато простіша та корисніша зміна – «ключі доступу» замість паролів.

10. Новий рік, нові модні слова. Ви коли-небудь чули про “ключі доступу”? Це не страшно. Протягом року буде легко дізнаватися нове – наприклад, криптовалюти стануть немодними, а постквантову криптографію будуть обговорювати всюди.

Матеріал опублікований за темою:

  • Ціни на продукти харчування посилюють біль українців, оскільки війна триває
  • Новий звіт показує, як війна в Україні продовжує сповільнювати глобальне зростання
  • Список найдорожчих міст світу, які змінила війна в Україні


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW