"Якщо ми далі хочемо бути колонією, нехай у нас залишаються ... російські пам'ятники", - Сергій Жадан у Кривому Розі заселфився біля Пушкіна



Відомий український митець Сергій Жадан, за традицією, яку сам і започаткував, буваючи у різних містах України, продовжує фотографуватися біля пам'ятників російським культурним діячам, які після цього раптом демонтують. Так 15 листопада він побував біля пам'ятника російському письменнику і поету Пушкіну у Кривому Розі, таким чином продовживши привертати увагу суспільства до засилля росіян в українському культурному просторі.

Про це повідомляє сайт 0564.ua.

Як ми писали раніше, 15 листопада у Кривому Розі відбувся Літературний вечір Сергія Жадана. В ході пресбрифінгу, який прходив після завершення літзаходу, митець пояснив журналістам свою позицію щодо монументального увічнення в Україні російських культурних діячів.

"Я гість вашого міста - сьогодні приїхав, а завтра поїду. Я не маю вказувати мешканцям вашого міста, що робить. Але мені здається, що у наших містах, у містах України російського культурного контексту забагато.

Мова ж не про поезію Пушкіна і не про те, чи Пушкін хороший поет, чи поганий поет. Мова про те, що, так чи інакше, російська культура є важливою складовою концепту російського світу. А в концепті російського світу місця Україні немає. Росіяни прийшли нас знищувати, знищувати нас своєю культурою", - зазначив Жадан.

Він також додав:

"Нам, звичайно, може це подобатись, може не подобатись, когось це травмує... Але, друзі, якщо ми далі хочемо бути колонією, нехай у нас залишаються російські вулиці, російські площі і російські пам'ятники. Якщо ж ми хочемо далі жити як незалежна Україна, все-таки потрібно будувати україноцентричний простір, зокрема, урбаністичний. Тому це питання до мешканців вашого міста".

Насамкінець митець наголосив, що він нікого ні до чого не закликає, а "просто фіксує якісь речі".

Раніше, під час візиту до Дніпра, митець сфотографувався біля погруддя Пушкіна. А згодом, 15 листопада, заселфився на тлі "сидячого Пушкіна" у Кривому Розі, написавши: "Прекрасна, прекрасна осінь у Кривому Розі! Добраніч, друзі, відпочивайте, ми попрацюємо".

Наступного дня у Дніпрі повідомили, що проспект Пушкіна перейменували на проспект Лесі Українки (вочевидь, тепер бюст російського поета недоречний?).

А тим часом криворіжці і не тільки жваво обговорюють у соцмережі (у коментарях під відповідними дописами Жадана) тему "пушкінопаду".

Віталій Дремлюга поділився анекдотом:

- Кажуть, що сьогодні пам'ятник Пушкіну звалили, то правда?

- Звісно, що правда!

- а Жадан був?

- Ні, не було.

- Тоді то не рахується .

"Так сидить, аж видно, що вже краще полежав би...", - додає ще один користувач соцмережі.

А Антоніна Сорочинська з Кривого Рогу зазначає:

- Пам’ятник мого дитинства:) там я декламувала вірші Пушкіна. Біля пам’ятника був мій садочок, лікарня , в якій працювала мама і мій дім! Недалеко моя школа! Але тепер я співаю і слухаю пісні "Жадан і собаки". Тож, давно чекаю коли цей пам’ятник знесуть нарешті.

Раніше у ЗМІ повідомлялось, що пам'ятники Пушкіну знесені, зокрема, у містах Мукачево, Тернопіль, Ужгород, Біла Церква, Чернігів, Конотоп, Миколаїв.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW