Катастрофа МН17: Гаазький суд засудив Гіркіна, Харченка та Дубинського до довічного ув’язнення



У четвер, 17 листопада, Окружний суд Гааги визнав винними двох росіян і українця у катастрофі малайзійського "Боїнга" в небі над Донбасом у липні 2014 року. Четвертого підозрюваного суд назвав невинним.

Суд визнав провину Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка доведеною, передає BBC Україна.

Щодо четвертого обвинуваченого, то Олега Пулатова (станом на літо 2014 року - підполковника запасу ВДВ Росії) визнали невинним.

Суд визнав переконливими докази того, що літак збили ракетою "Бук", випущеною з Первомайського поблизу Сніжного. Це підтверджується безліччю досліджень та свідчень. Недоліки, на які вказував захист, були незначними і їх недостатньо для того, щоб вважати розслідування необ'єктивним. Матеріали російської сторони, навпаки, були непереконливими і найчастіше виявлялися підробленими.

Суд у справі про катастрофу літака Boeing 777, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпуру, проходив у Нідерландах, оскільки дві третини загиблих пасажирів рейсу МН17 були громадянами цієї країни. Міжнародну слідчу групу, яка проводила розслідування, очолює нідерландський прокурор Фред Вестербеке.

Росія відмовилася надіслати своїх представників до складу цієї групи. Вона називала політизованими та упередженими як міжнародне розслідування, яке почалося через два тижні після катастрофи, так і судовий процес, який стартував у березні 2020 року.

Четверо засуджених

Гаазький суд на своєму виїзному засіданні в Амстердамі визнав винними в аварії літака трьох громадян Росії та одного громадянина України:

  • Ігор Гіркін (Стрєлков) - громадянин Росії - станом на літо 2014 року "міністр оборони" самопроголошеної "Донецької народної республіки", відставний офіцер ФСБ;

  • Сергій Дубинський - громадянин Росії - станом на літо 2014 старший офіцер російської військової розвідки у відставці;

  • Леонід Харченко - громадянин України - на літо 2014 командир підрозділу військової розвідки "армії ДНР".

При цьому суд погодився з висновками слідства про те, що жоден із засуджених особисто не брав участі у пуску ракети, яка збила "Боїнг", хоча Харченко міг бути присутнім безпосередньо на місці пуску. Раніше прокурори заявляли, що засуджені організували прибуття на Донбас зенітно-ракетного комплексу "Бук" з Росії, а потім забезпечували евакуацію ЗРК назад на територію Росії. На одному із попередніх засідань прокурори стверджували, що четверо засуджених "спільно керували планом знищення літака".

"Для скоєння злочину кожен із учасників мав виконувати свою роль, кожен виконував цю важливу роль. При цьому була потрібна тісна співпраця всіх учасників", - говорив тоді представник прокуратури.

Вже сьогодні зрозуміло, пише ВВС, що процес, який щойно завершився, не буде останнім судом у справі про катастрофу "Боїнга".

Ще перед початком суду голова Міжнародної слідчої групи Фред Вестербеке сказав, що його завдання - "викрити весь ланцюжок - від екіпажу "Бука" до тих, хто наказував цьому "Буку" вирушити на завдання 17 липня 2014 року".

За словами Вестербеке, його група має відомості приблизно про сто осіб, пов'язаних з катастрофою рейсу МН17.

2019 року нідерландська прокуратура заявила, що вважає підозрюваним у цій справі Володимира Цемаха, який улітку 2014 року був зенітником "армії ДНР". Його заарештували українські силовики, а пізніше видали в межах обміну в'язнями Росії, попри протести нідерландських прокурорів.

У квітні виданню ВВС стало відомо ім'я можливого високопоставленого фігуранта справи про МН17: ним виявився перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Андрій Бурлака.

Відомо, що минулого року Нідерланди надсилали до Росії запит про можливість допитати командира 53-ї бригади ППО Збройних сил РФ полковника Сергія Мучкаєва. За версією слідства, "Бук" саме цієї бригади 17 липня 2014 року опинився у полі біля міста Сніжне. Міністерство юстиції Росії на запит відповіло відмовою.

Крім того, катастрофа МН17 є предметом розгляду ще у низці судів та арбітражів у всьому світі, як на міждержавному рівні, так і на рівні цивільних позовів.

Доля підсудних

Вирок у справі про катастрофу МН17 був зачитаний у відсутності всіх чотирьох обвинувачених.

Троє з них відмовилися взаємодіяти із судом. Олег Пулатов був єдиним, хто хоч якось брав участь у процесі. На засідання він жодного разу не прийшов, але був представлений своїми адвокатами, а також надіслав кілька відеозаписів зі своєю участю.

В останньому слові адвокатка Пулатова заявила, що її підзахисному не забезпечено право на презумпцію невинності.

Ігор Гіркін останнім часом набув репутації відомого військового блогера, який критикував недостатньо радикальний підхід російської влади до війни в Україні. Зараз він, ймовірно, сам бере участь у бойових діях. Звинувачення проти себе він коментував мало, обмежуючись твердженнями про те, що "ополчення літак не збивало".

Сергій Дубинський в інтерв'ю ВВС свою причетність до трагедії заперечував.

Леонід Харченко не давав журналістам коментарів щодо своєї причетності до збиття "Боїнга". За даними джерел ВВС, він отримав російське громадянство і тепер не мешкає на Донбасі.

Росія пропонувала провести суд над трьома засудженими, які мають російське громадянство, на своїй території, проте отримала відмову на цей запит. Її представники неодноразово називали процес, що проходить в Амстердамі, політизованим та однобоким.

Нідерландські прокурори вважають, що фізична відсутність обвинувачених у суді сьогодні ще не означає, що вони ніколи не зазнають реального покарання.

"У нас є сумніви, що обвинувачені відбудуть свій термін, оскільки Росія не екстрадує своїх громадян. Але ніхто не знає, що несе майбутнє, а ми зі свого боку докладемо всіх зусиль до їхнього арешту", - сказала на одному із засідань суду обвинувачка.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на остаточне рішення суду Гааги у справі про збиття літака МН17 у небі над Донеччиною влітку 2014 року.

За словами Зеленського, на лаві підсудних мають опинитись замовники теракту.

"Важливе рішення суду в Гаазі. Перші вироки винним у збитті MH17. Але необхідно, щоб на лаві підсудних опинились й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства – і тодішні, і нинішні – буде неминучим", — заявив президент.

Нагадаємо, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав робити кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17. Австралія заявила, що вимагатиме від Росії виплати компенсацій сім'ям жертв рейсу MH17.

На початку 2020 року прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення чотирьом підозрюваним у справі про катастрофу рейсу MH17 над Донбасом.

Серед підозрюваних: Сергій Дубинський (позивний Хмурий), Ігор Гіркін (позивний Стрєлков), Олег Пулатов (позивний Гюрза), Леонід Харченко (позивний Крот).

Читайте також:

«Часто говорят, что мужчина не должен плакать. Я выл». В Нидерландах дают показания родные погибших пассажиров боинга MH17, сбитого на Донбассе

Кремль уже в Гааге. Что происходит в суде по сбитому на Донбассе боингу МН17

Родственники погибших выступили с заявлением к пятилетию крушения MH17

Правда прорывается наружу





AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW