Поки Росія та Україна прагнуть отримати переваги на передовій, США та союзники попереджають Москву



Поки Росія та Україна прагнуть отримати переваги на передовій, США та союзники попереджають Москву, фото-1

Зима ось-ось настане, і Росія й Україна ведуть інтенсивні перестрілки по всій лінії фронту, намагаючись досягти великих чи малих успіхів, поки вони ще можуть.

Обстріли спалахнули в Сумській області на півночі, де ракети та міномети влучили щонайменше в шість населених пунктів у суботу, півроку після того, як російські сили вийшли з цього району. А в окупованих Росією районах на півдні українські сили завдали ударів по цілях, серед яких готель, який використовували російські чиновники та місцеві колабораціоністи.

«В Енергодарі знову стало гучно», — повідомив міський голова Дмитро Орлов, який перебуває у вигнанні, у дописі в месенджері Telegram поряд із фотографією палаючої будівлі.

Обидві сторони на півдні завдавали ударів глибоко в тилу одна одної, але останніми днями позиції на полі бою, здавалося, не змінилися. В інших частинах країни російські крилаті ракети та безпілотники завдали ударів по українській території, оскільки кампанія Москви з припинення енергопостачання України тривала.

Після кількох місяців відсутності контактів двоє високопоставлених американських і російських військових провели другу дискусію за три дні. Телефонна розмова в неділю між міністром оборони Ллойдом Дж. Остіном III і міністром оборони Сергієм К. Шойгу мала на меті прояснити червоні лінії, які можуть спровокувати Росію на ядерний удар по Україні.

Остін написав у Twitter: «Я відкинув будь-який привід для російської ескалації та підтвердив цінність продовження спілкування на тлі незаконної та невиправданої війни Росії проти України».

У Міноборони Росії підтвердили розмову двох чоловіків, але повідомили лише, що вони обговорили ситуацію в Україні. Остін і Шойгу раніше говорили в п’ятницю за ініціативою Пентагону і в травні.

Розмова з Остіном у неділю була серед серії дзвінків, які Шойгу провів зі своїми британськими, французькими та турецькими колегами. Ці дзвінки пролунали, коли здавалося, що відступ Росії з Херсонської області неминучий, а українські сили відбивали російські атаки в кількох місцях у вихідні.

Ракетно-артилерійські вогні в суботу вбили вісім людей і 19 отримали поранення, повідомили українські чиновники. Двоє загинуло під час страйків у Запорізькій області та шестеро – у Донецькій. Росія також розв’язала широкомасштабні напади на електростанції та теплові станції, які Україна назвала одними з найсильніших ударів за останні тижні.

«Географія цього нового масового страйку дуже широка», – сказав президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні в суботу ввечері.

Оскільки за оцінками уряду, 1,5 мільйона домогосподарств були знеструмлені, Зеленський закликав тих українців, у яких ще є електроенергія, економно її використовувати та готуватися до відключень.

Невеликі кроки, зроблені на шляху до пом’якшення конфлікту, здавалися під питанням цими вихідними, включно з міжнародною угодою про вивільнення тонн вкрай необхідного українського зерна для транспортування по всьому світу.

У неділю Міністерство інфраструктури України знову звинуватило Росію в навмисному уповільненні експорту зерна, щоб завадити підписаній у липні угоді, яка дозволяла відновити експорт української сільськогосподарської продукції морем протягом літа.

Через втручання Росії три відкриті порти України працювали менше ніж на третину від нормальної потужності, йдеться в заяві міністерства в неділю у Facebook. У Кремлі не відреагували на звинувачення України.

Україна хоче продовжити угоду, але Росія погрожувала відмовитися, заявивши, що Захід не скасовує «логістичні санкції», щоб відкрити ринки для її зерна та добрив. Зеленський каже, що на виконання контрактів на перевезення української пшениці, кукурудзи, соняшникової олії та інших продуктів чекає відставання у 150 суден.

«Це штучна черга», – сказав він. «Це виникло лише через те, що Росія свідомо затримує прохід кораблів».

Ісміні Палла, прес-секретар групи Організації Об’єднаних Націй, яка спостерігає за угодою, підтвердила відставання, але відмовилася коментувати причину цього. Вона сказала, що команда офіційних осіб з Росії, Туреччини, України та ООН «визнала цю проблему і намагається усунути відставання».

Розмова Остіна з міністром оборони Росії, яка відбулася в неділю о 7:30 ранку на східний схід, мала на меті пояснити адміністрації Байдена, чому президент Росії Володимир Путін все частіше піднімає привид ядерного удару по Україні , – сказали двоє чиновників.

Зі своїми силами Путін намагається зобразити територію в Україні, яку він незаконно анексував, частиною «матінки-Росії», кажучи, що будь-яка атака за підтримки Америки в цих областях буде розглядатися як атака на Росію.

Під час переговорів зі своїми британськими, французькими та турецькими колегами Шойгу також звинуватив Україну щодо, як він стверджував, можливості використання Україною «брудної бомби» — звичайної вибухівки з радіоактивним матеріалом — згідно з Міноборони Росії.

Росія публічно не надала жодних доказів на підтвердження своїх тверджень, і звинувачення викликали швидку та жорстку відповідь українських та західних офіційних осіб.

Міністр закордонних справ України Дмитро І. Кулеба назвав їх «брехнею», яка «настільки абсурдна, настільки й небезпечна». Він написав у Twitter: «Ми не маємо жодних «брудних бомб» і не плануємо їх придбати».

Білий дім назвав заяви Шойгу «відверто неправдивими». Міністерство оборони Великобританії аналогічно спростувало ці заяви.

У Донецькій області російські війська завдали злагоджених ударів по містах Бахмут і Авдіївка, повідомило українське військове командування в суботу ввечері. Ці два міста тривалий час були в центрі бойових дій, оскільки Росія намагалася розширити свій контроль над регіоном, а українські війська чинили наполегливий опір.

Але в Херсоні, південному місті, де становище Москви стає все більш хитким, з’явилися ознаки того, що російські війська почали виводити військову техніку, заявили українські чиновники.

Херсон, велике промислове портове місто на західному березі річки Дніпро, було захоплено на початку війни та є столицею однієї з областей, незаконно анексованих Росією. Але тижнями українські війська просувалися до Херсона, село за селом. Вони також розбомбили головні автомобільні мости поблизу міста, що ускладнило для Росії поповнення своїх військ.

У вихідні московські посадовці закликали жителів використовувати човни, щоб перетнути річку та рухатися далі на контрольовану Росією територію. Київ відкинув спробу переселення як «пропагандистське шоу», покликане налякати мирних жителів заявами про те, що Україна буде обстрілювати місто, але деякі аналітики вважають, що мотиви можуть бути й іншими.

Інститут вивчення війни, вашингтонська дослідницька організація, зазначив у суботу, що підтримувані Росією чиновники закликали людей, які виїжджали, взяти з собою одяг, цінні речі та документи, припускаючи, що вони не очікують швидкого повернення.

У ньому говориться, що росіяни, ймовірно, намагаються «депопулювати» частини Херсонської області, які Україна відвойовуватиме, «зашкодивши довгостроковій соціальній та економічній життєздатності півдня України».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW