На Тернопільщині взялися за будинок, який знаний юрист збудував для коханки навпроти вікна свого робочого кабінету



У Чорткові на вулиці Степана Бандери, 49 (навпроти фахового коледжу економіки та підприємництва ЗУНУ) тривають реставраційні роботи над погруддям Пауліни Клопцицьової.

Реставрацію самого погруддя, нижче ініціали польською мовою «РК» (Пауліна Клопцицьова), барельєф – профіль закоханих, а також фасад самої будівлі реставрують за кошти меценатів.

Частину грошей дав Ярослав Угляр, іншу частку – меценат із Чорткова, який побажав залишитись неназваним. Як розповів автор тритомника про історію Чорткова, почесний громадянин міста Петро Федоришин реставраційні роботи виконує Роман Попінко.

Свого часу в Пауліну Клопцицьову був закоханий адвокат та голова місцевого окружного суду Анджей Льорек. Він у 1911 році збудував для неї житлову садибу перед Чортківським окружним судом, де працював. Анджей не хотів, аби його кохана втратила свою красу, і попросив скульптора збудувати на даху цього будинку її погруддя, таким чином увіковічнивши її образ. З того часу погляд Клопцицьової назавжди прикутий саме до робочого кабінету Анджея.

Їхні стосунки були прихованими, адже на час знайомства з пані Клопцицьовою пан Анджей був одруженим та мав двох дітей. Щоби сторонні очі не бачили, як він потрапляє в помешкання, будівля мала наскрізний заїзд із затишним подвір’ям.

А трохи нижче погруддя – ініціали польською мовою РК (Пауліна Клопцицьова), ще нижче можна побачити барельєф – профіль закоханих.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал, де багато цікавих новин, фото та відео!  https://t.me/ternopil0352



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW