Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну



З перших днів повномасштабної війни більшість морських курортів України опинилась в окупації. Тому єдиний напрямок, де можна більш-менш безпечно відпочити та оздоровитись, це західний. Львівські бальнеологічні курорти, серед яких і відомий на увесь світ Трускавець, з радістю зустрічали і зустрічають туристів. Попри воєнні дії, у цьому місті все здається інакшим. Тут спокійно і як завжди, дуже гарно. Ніби війни і нема зовсім. Як пройшло літо у Перлині Прикарпаття, та чи мають місцеві надію на оксамитовий сезон, розповідають експерти медіа-проєкту Tru.City. Про це повідомляє видання Podrobnosti.UA.

Перлина Прикарпаття

Трускавець, як і його сусіди - Моршин та Східниця, розташовані в ідеальному, з погляду екологічної обстановки, місці – передгір'ї Карпат. У безпосередній близькості від них немає великих промислових підприємств, які б забруднювати довкілля своїми шкідливими викидами.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-1

Фото: ©vidpochivai.com.ua

Трускавець знаходиться на висоті 384 м над рівнем моря в оточенні лісистих гір. На південно-східній околиці цього міста протікає річка Солониця, яка впадає в однойменну водойму — питне озеро, яке забезпечує водою мешканців міста.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-2

У місті проживає понад 20 000 мешканців. Санаторіїв, пансіонатів, готелів, віл тут близько 200. Це без урахування садиб та кварти у новобудовах.

У Трускавці є 14 джерел з мінеральною водою. Найвідоміші цілющі води - «Нафтуся», «Марія», «Софія», «Броніслава», «Юзя». Варто зазначити, що «Нафтуся» - єунікальною і єдиною у своєму роді.

Щороку Трускавець відвідує близько 900 тисяч гостей різних куточків України і не тільки.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-3

У розпал сезону населення міста збільшується ледь не втричі.

Туризм у війну

На початку війни, коли люди масово евакуювалися, Трускавець прийняв понад 40 тис. переселенців. Жили вони у школах, санаторіях та готелях. Місто було переповнене. Проте більшість з біженців жили за власний кошт. Тому ціни на оренду житла підскочили у 2-3 рази.

Проте наприкінці весни всі почали роз’їжджатися по домівках і місто якийсь час було порожнім. Проте у середині літа туристи почали потроху приїжджати на відпочинок і ціни повернулись до довоєнних.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-4

Завантаженість санаторіїв становила близько 30%, коли в звичайний час – не менше 50%. Проте і такий показник досить непоганий, як для воєнного часу.

Вартість проживання у санаторії найнижчої категорії з триразовим харчуванням і мінімальним набором оздоровчих процедур буде коштувати від 1000-1200 грн за добу. У оздоровчих комплексах VIP-класу ціни стартують від 2500 грн. Проте більшість українців, намагаючись зекономити, обирають житло у приватному секторі.

Кімнати зі скромними умовами і зручностями на поверсі на 2-3 особи знайти важче всього. Ціна за добу стартує від 300 грн. Номер підвищеної комфортності з власним санвузлом і загальною кухнею можна орендувати від 500 грн. Якщо додати гарний вид з вікна, свою кухню, дитячий майданчик та ландшафтний дизайн на території, то дешевше 800 грн номер не знайти.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-5

В Трускавці продовжує працювати лише один бювет №1, у якому можна придбати такі мінеральні води як: «Нафтуся», «Софія», «Марія» та «Бронислава». Графік його роботи: з 8:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00 та з 17:00 до 19:00.

Практично у звичайному режимі працюють приватні клініки та масажні кабінети, магазини, супермаркети, продуктовий ринок, майже всі кафе, ресторани та сувенірні ринки.

"Загалом у Трускавці зараз працює більшість кафе, ресторанів, сувенірних кіосків та агентств, які пропонують екскурсії Львівщиною та Карпатами. Відкрито більшість магазинів, усі супермаркети та продовольчі ринки. Міський транспорт ходить за звичним розкладом. Таким чином, у туриста може скластися враження, що курорт війна взагалі не торкнулася", - коментує обстановку військового часу в Трускавці редактор ресурсу Rest.UA Євген Мельник.

Одним із найпопулярніших місць для дозвілля маленьких гостей курорту є містечко «Калейдоскоп» та дельфінарій. Вони працюють у колишньому режимі.

У місті є дельфінарій. Наразі він єдиний із мережі «Оскар», який відкритий для відвідування. Двоє інших — у Генічеську та Кирилівці — перебувають під окупацією. Відпочиваючі в Східниці та Моршині також можуть відвідати дельфінарій.

У Трускавці на центральній площі міста часто відбуваються концерти найпопулярніших українських виконавців, проводяться ярмарки, народні гуляння, на яких збирають кошти для ЗСУ.

Нічне життя під забороною. З 23:00 до 06:00 діє комендантська година.

Надія на оксамитовий сезон є

Власники готелів все ще мають надію на оксамитовий сезон. Планують приваблювати туристів знижками на проживання та безкоштовними сніданками. Проте на великий прибуток не сподіваються. Кажуть, що для них зараз головне вистояти, не втратити працівників та пережити важку зиму.

Відпочинок на Західній Україні: що пропонує Трускавець у війну, фото-6

Висновок

У 2022 році через повномасштабне воєнне вторгнення, яке росія розпочала 24 лютого, курортний сезон у Трускавці був не таким, як зазвичай. Проте він хоча б був. Невідмінну від морських курортів, які потерпають від постійних обстрілів та ракетних ударів, а більша частина з них взагалі знаходиться в окупації.

Також варто зазначити, що туристів влітку у Трускавці було багато, як для воєнного часу. Це дало можливість курорту заробити хоч якісь кошти.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW