Українцям зі статусом тимчасового прихистку роз’яснили, як повторно повернутись до Польщі з України



Громадяни України, котрі отримали статус тимчасового прихистку в Польщі, можуть виїхати до України й повернутися назад упродовж 30 днів.

"Якщо ви залишаєте Польщу більше ніж на 30 днів однією поїздкою (виїзди не сумуються), ви втрачаєте міжнародний захист, соціальне забезпечення та, відповідно, право "пільгового" в'їзду.

Якщо ви виїхали в Україну менше ніж на 30 днів з особистих/побутових питань, вас мають пустити зворотньо, але остаточне рішення за польською Прикордонною службою (тобто 100% гарантії немає)".

Окрім того, дипломати роз’яснили, що українські прикордонники мають право відмовити у виїзді з України без закордонного паспорта (у перший місяць війни дозволено було виїжджати за будь-яким документом, що посвідчує особу).

Водночас і дорослі громадяни, і діти мають право виїзду до ЄС із закордонним паспортом, термін дії яких було продовжено.

Громадяни України мають право легально перебувати в Польщі впродовж 18 місяців, якщо метою в’їзду було отримання міжнародного захисту. У посольстві пояснюють, що наявність посвідки PESEL UKR є підтвердженням цього захисту й наявності права легально перебувати в Польщі.

Люди, які перебували в Польщі за правилами безвізу понад 90 днів, мають право легального проїзду, якщо прямують в іншу країну ЄС. Загалом переміщення в Євросоюзі дозволено при наявності коротко- чи довгострокової візи, посвідки на проживання або статусу тимчасового прихистку.

Посольство наголосило, що польські прикордонники мають право відмовити у в’їзді громадянинові України, який часто здійснює короткі подорожі до України строком до 30 днів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW