Зеленим коридором до з Маріуполя до Запоріжжя приїхало 177 людей, - ФОТОРЕПОРТАЖ



8 травня до Запоріжжя приїхало 10 автобусів з мешканцями Маріуполя, у тому числі, ті, кого вдалось вивезти з бункерів Азовсталі. Люди їхали більше доби і зараз знаходяться у Запоріжжі.

Далі - в репортажі 061.

За словами заступниці голови ЗОДА Злати Некрасової, до Запоріжжя прибуло 177 людей. Це ті, кому пощастило виїхати з Маріуполя: 37 людей евакуювали з бункерів Азовсталі в 140 - мешканці інших районів міста.

Маріупольчанка Олена разом із сином Валерієм приїхала в одному з автобусів. Каже дорога тривала 29 годин. На місце, де мали зупиняться евакуаційні автобуси виходили три дні поспіль.

"О 17.00 ми сіли. Потім в Безіменному була фільтрація. Брали відбитки пальців (кожного окремо, ладоні), фото (анфас, профіль), допит (чи є зв'язок з військовими ЗСУ та СБУ). Раніше виїхати з міста не було можливості. Евакуація в березні була, але ми не могли вийти з підвалів. Зараз дізнались, що можна виїхати, почали виходити на місце збору. Тричі ходили і лише на третій день вдалось виїхати", - говорить Олена.

Її син Валерій тримав в руках валізу, говорить, що нічого такого не брав, лише речі, які за погодою підходять. "Готували на мангалах, з 8 березня до 1 квітня багато людей не виходили на вулиці взагалі", - каже хлопець. Квартира родини наразі ціла, але в будинок прилетів уламок від снаряду, сталася пожежа. Люди її загасили лише завдяки тому, що в батареях була вода. Її злили і ліквідували загоряння. Далі родина планує їхати до родичів у Львів. В Маріуполі залишилась мати Олени. Жінка не ризикнула виїхати. Олена каже, що треба було обирати чи залишатися разом з мамою чи рятуватися. Обрали друге.

Під час евакуації з території заводу "Азовсталь" вийшла жінка з 4-річною Алісою. Родина сіла до одного з автобусів і прямувала до Запоріжжя, але в Мангуші матір дівчинки окупанти залишили в фільтраційному таборі на території так званої "ДНР". В Запоріжжя дитина їхала сама.

Мешканка Маріуполя Ніна розповіла, що вимушена була разом з рідними ховатись у підвалах. Сьогодні, коли їм все ж вдалось виїхати до Запоріжжя, жінка не стримує слід та говорить, що вона досі не можемо повірити, що врятувалася. Вона дізналась про евакуацію випадково, від сусідів, а ті - побачили інформацію в інтернеті. Зібралася за 30 хвилин. Речі дали знайомі та небайдужі люди, бо родина втратила все. "Зелений коридор потрібен. В Маріуполі багато людей, які хочуть приїхати до Запоріжжя", - говорить жінка.

Сьогодні окупаційні війська зачинили на в'їзд та виїзд Бердянск, Мелітополь. Паралельно зеленому коридору працює команда волонтерів. Як розповів головний лікар дерматовенерологічного диспансеру м. Маріуполя, а нині волонтер Олександр Ярошенко, маршрут евакуації незалежить від місцевої влади.

Зеленим коридором до з Маріуполя до Запоріжжя приїхало 177 людей, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-14

"Порт сіті приклад тому, Мангуш також. Та сторона не зацікавлена у тому аби люди виїздили на підконтрольну Україні територію. Бердянськ закритий на виїзд. Ми не можемо людей вивезти", - сказав він.

За словами голови Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, з березня зелених коридорів не було взагалі. За час поки працюють вдалось вивезти більше 110 000 маріупольчан і понад 150 000 мешканців Запорізької області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW