Загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи: у Чорнобильській зоні горять понад 10 тисяч га лісу



У зоні відчуження в районі Чорнобильської атомної електростанції через бойові дії російських окупантів зафіксували 31 пожежу, що займає понад 10 000 га лісів. Через те, що рятувальники не можуть ліквідувати вогонь є ризик підвищення рівня радіоактивного забруднення повітря.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. 

Оскільки зону відчуження захопили російські окупанти, наші рятувальники не можуть взяти пожежу під контроль та розпочати гасіння.

Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які переносяться вітром на значні відстані. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи, – попередила Людмила Денісова.

Ми маємо Telegram-канал. Підписуйтесь, там новини виходять оперативно.

Денісова зазначила, що через безвітряну та суху погоду інтенсивність і площа пожеж збільшаться. Це може спричинити надмасштабні пожежі, з якими важко впоратися навіть у мирний час.

Полум'ям можуть бути охоплені сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, які розташовані на території Чорнобильської зони, – наголосила Уповноважена з прав людини.

Денісова відмітила, що вона звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії з проханням якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожежі. Адже наслідки цього торкнуться всього світу.

Політикиня зауважила, що запобігти катастрофічним наслідкам можна лише шляхом негайної деокупації російськими військами території.

Окрім цього, ми писали про те, що Україна продовжує втрачати захисників, які мужньо боронять нашу землю від путінських загарбників. Так, на Київщині в останню путь провели майстра спорту України міжнародного класу з військово-спортивних багатоборств і рукопашного бою, Ігоря Сухих.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW