У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО



Сьогодні, 16 грудня, розпочалася позачергова сесія Маріупольської міської ради. Проте через 20 хвилин вона вже завершилася і це рекорд. Чому так? Читайте далі.

Учора ввечері депутатам надійшло оголошення про скликання позачергової сесії міської ради для вирішення нагального питання. Кворум зібрати вдалося - у сесійній залі сьогодні були присутні 44 депутати з 53.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-1

На порядку денному стояло лише одне питання: списати обсяг заборгованості з різниці в тарифах по комунальним підприємствам міської ради. Проте ціна питання - сотні мільйонів. Це різниця в тарифах, яка склалася на двох підприємствах: "Маріупольтепломережа" та "Маріупольводоканал".

Коротко розкажемо про історію цієї різниці в тарифах у 769 млн грн та 410 млн грн у вищезазначених комунальних підприємствах.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-2

9 лютого 2021 року відбулося засідання Кабміну, Національної комісії НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), НАК "Нафтогаз" та Асоціації міст України. Говорили на ньому про те, що в опалювальний період 2020-2021 року ціна на газ не відповідала тій ціні, яка була в тарифах теплопостачальних підприємств по всій країні (тобто газ насправді є набагато дорожчим, ніж за нього платять люди по квитанціях).

Але було прийняте рішення та Меморандум про те, що міста разом зі своїми комунальними теплопостачальними підприємствами не підвищують тариф, а сформована різниця в тарифах буде до початку нового опалювального періоду компенсована субвенцією з державного бюджету.

Маріуполь ці умови виконав, тариф в опалювальний сезон 2020-2021 року не зростав.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-3

14 липня 2021 року Верховна Рада прийняла Закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу". У ньому законно закріпили про можливість погашення державою різниці в тарифах.

23 вересня на засіданні Територіальної комісії при Донецькій ОДА були затверджені і прийняті як різниця в тарифах такі суми: 406 млн грн для КП "Маріупольтепломережа" та 265 млн грн для КП "Маріупольводоканал".

30 вересня був заключений новий Меморандум, який стосувався вже опалювального періоду 2021-2022 років. Основним пунктом було те, що тариф на новий опалювальний сезон має залишитися на рівні опалювального сезону 2020-2021 років. Для цього була визначена ціна природного газу для населення - 7400 грн за 1000 кубів. Договір був підписаний на три роки.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-4

2 грудня, були внесені зміни в Закон "Про Державний бюджет України на 2021 рік". У ньому передбачили суми, які мають виплачуватися за різницю в тарифах.

Учора, 15 грудня, Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова, якою затверджений порядок та умови надання у 2021 році субвенції з державного бюджету у місцеві бюджети на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Через те, що Державна Казначейська служба до кінця грудня має закінчити проведення всіх грошових операцій, пов'язаних з держбюджетом на цей рік, то терміново вирішили скликати позачергову сесію Маріупольської міської ради, щоб прийняти на ній рішення про списання заборгованості з різниці в тарифах.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-5

Так як сьогодні депутати одноголосно прийняли це рішення, то до кінця цього року надійде субвенція з державного бюджету у міський бюджет.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-6

Проте не все так позитивно. На картинці ви можете побачити, що держава погасить не весь борг, а трохи більше половини (другий рядок).

Та грошова допомога, яка виділялася з міського бюджету цим комунальним підприємствам на підготовку до роботи в опалювальний період (третій рядок), держава не врахує як різницю в тарифах. Маріуполь з цим не згоден і буде відстоювати позицію, що ці кошти теж мають бути відшкодовані за допомогою державної субвенції.

У Маріуполі провели найшвидшу сесію міської ради. Що вирішували, - ФОТО, фото-7

Не обійшлося на сесії й без казусів. У листопаді політичний з'їзд "Партії Шарія" відкликав трьох депутатів своєї партії з Маріупольської міської ради: Христину Ходаріну, Олександра Олійника та Олексія Расказова.

Тому сьогодні двоє депутатів від "Партії Шарія", які лишилися, попросили покинути сесійну залу трьох своїх колишніх колег по фракції, бо вони "незаконно в ній знаходяться". Проте Олексій Расказов запевнив, що поки що не було рішення ТВК про позбавлення їх депутатського мандату і звернувся російською до своїх колег: "Ребята, учите матчасть вы и ваши кураторы".

Читайте також: "Мариупольтеплосеть" хочет избавиться от 1,5 млрд грн долга

Раскол. Что произошло в мариупольской фракции Шария, - ВИДЕО



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW