Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО



15 грудня у Брюсселі відбувся перший за чотири роки саміт "Східного партнерства", на якому зустрілися глави 27 держав ЄС з президентами України, Молдови, Грузії, Азербайджану та Вірменії. Головними його темами стали події в Білорусі, яка відмовилася приїхати в Брюссель, COVID-19, енергетика та напруженість на українсько-російському кордоні. На цьогорічному саміті вперше офіційно підтримали прагнення України на шляху до європейської родини. Про що ще домовився Зеленський та які це матиме наслідки для України – далі у матеріалі.

"Східне партнерство" – це зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість умовних східноєвропейських сусідів Євросоюзу – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. "Східне партнерство" було створене у 2009 році за ініціативою Польщі та Швеції, які запропонували, щоб ЄС створив окремий формат для тих держав, які можуть прагнути до Євросоюзу.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-1


Спільне фото всіх учасників саміту "Східного партнерства"

Україна, Грузія, Молдова закликали ЄС визнати їхню європейську перспективу

Наразі з вищезгаданих шести держав про своє бажання вступити в ЄС заявляє лише Україна, Грузія та Молдова. У травні 2021 році вони утворили "Асоційоване тріо" – тристоронній формат посиленої співпраці України, Грузії та Молдови на шляху до європейської інтеграції.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-2


Володимир Зеленський та президент Європейської ради Шарль Мішель

Саме ці три країни на саміті "Східного партнерства" зробили офіційну заяву та підписали документ, у якому домовилися про співпрацю між собою на шляху до членства в ЄС та закликали Євросоюз визнати їхню європейську перспективу.

Ми підтвердили нашу рішучість, підкріплену сильною волею наших народів, діяти у напрямку членства в Європейському Союзі. У цьому зв’язку ми закликаємо Європейський Союз підтримати суверенний вибір наших держав разом з усіма відповідними кроками, зробленими нами на напрямі європейської інтеграції, та визнати європейську перспективу Грузії, Республіки Молдова та України", – йдеться у документі.

Для чого Україні це "Асоційоване тріо"? Тому що так простіше вступити у Європейський Союз. По-перше, три країни-партнери почнуть координувати дії для отримання перспективи вступу в ЄС. По-друге, кожна з цих трьох країн буде прикладати зусилля на шляху до євроінтеграції і, таким чином, задаватиме темп та допомагатиме іншим двом. Наприклад, якщо Грузія першою наблизиться до ЄС, то вона підтягне за собою Україну та Молдову. До того ж, це здорова конкуренція всередині "тріо".

Володимир Зеленський заявив на саміті, що "Асоційоване тріо" має стати новою хвилею розширення ЄС.

Декларація саміту "Східного партнерства"

У рамках саміту було проведено низку важливих двосторонніх зустрічей між главами різних держав. Наприкінці саміту, який тривав всього один день, 27 країн Євросоюзу та 6 інших країн уклали декларацію, у якій ЄС визнав ініціативу трьох асоційованих партнерів Грузії, Молдови та України щодо розширення співпраці з ЄС та запевнив, що бере до відома посилення координації між ними з питань, що становлять спільний інтерес.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-3


Пресконференція за результатами саміту

Також Євросоюз погодився з бажанням України прагнути більшого. "Ми підтверджуємо суверенне право кожного партнера обирати рівень амбіцій і цілей, до яких він прагне у своїх відносинах з Європейським Союзом", – зазначається в декларації за результатами саміту.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-4


Володимир Зеленський на зустрічі з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом

У спільній декларації йдеться й про дестабілізацію та порушеннями принципів міжнародного права в деяких країнах "Східного партнерства", що несе загрозу миру, безпеці й стабільності.

Ми залишаємося глибоко стурбованими продовженням дестабілізації та порушеннями принципів міжнародного права у багатьох частинах регіону Східного партнерства, що становить загрозу миру, безпеці та стабільності", – йдеться у ньому.

Як бачимо, знову жодних конкретних дій.

В одному з пунктів декларації наголошується на необхідності зміцнення безпеки, а також кіберстійкості, посилення діалогу з питань безпеки та боротьби з дезінформацією.

Що думають в ЄС про російську дезінформацію в Україні

Джерела 0629 в Європейській службі зовнішньополітичної діяльності розповіли про російські наративи, які в Україні найчастіше просуває Росія. Один з них – що Україна є повністю контрольована країнами Заходу. Це використовується з метою виправдання розміщення російських військ на кордоні з Україною. Також Росія намагається зобразити Україну і блок Західних партнерів такими, що мають агресивні наміри. Є навіть думка, що РФ хоче симулювати вторгнення з боку України, щоб під приводом самозахисту розпочати бойові дії.

Також ЄС бачить чіткий російський слід у антивакцинаторській кампанії в Україні. А також зазначив, що РФ спонсорує не лише українських антивакцинаторів, а й у інших країнах Європи. Наприклад, у Німеччині російський телеканал Russia Today надає їм інформаційний майданчик.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-5


Володимир Зеленський та Шарль Мішель

У Європейській службі зовнішньої діяльності нас запевнили, що ЄС пильно слідкує й аналізує російську дезінформацію та тримає руку на пульсі, і в разі чого готові до прямих дій. Та все ж Україна має в першу чергу сама боротися з російською дезінформацією, а ЄС готовий їй в цьому допомагати.

Війна на Донбасі та скупчення російських військ

Значну увагу на саміті "Східного партнерства" приділили конфлікту між Росією та Україною. Президент Європейської ради Шарль Мішель на підсумковій пресконференції застеріг, що в разі подальшої військової агресії проти України буде "сильна відповідь" і доведеться "заплатити високу ціну".

Якщо буде ще агресія з боку Росії, то будуть наслідки. Ми співпрацюємо з партнерами НАТО і пан Зеленський також вважає, що потрібно діяти таким чином", – зазначив пан Мішель.

Україна в центрі уваги саміту "Східного партнерства": що сказали про Донбас, - ФОТО, фото-6


Володимир Зеленський з прем'єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін

Цій темі присвятив більшість своїх зустрічей і президент України Володимир Зеленський. Зокрема він переконував своїх колег з ЄС у тому, що нові санкції проти Росії потрібно запроваджувати на випередження, а не чекати ескалації конфлікту, бо тоді жодні санкції вже не допоможуть.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відповіла на це, що ЄС готові ввести нові санкції лише за фактом ескалації: "Комісії було доручено підготувати варіанти, якщо буде ескалація конфлікту. Тож, якщо буде наступна агресія, ми зможемо відреагувати".


Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Володимир Зеленський на полях саміту заявив журналістам, що в ЄС розглядається п'ять шляхів реакції на ймовірну ескалацію.

Ми сказали, що в нашої держави немає п’яти реакцій – у нас буде тільки одна реакція, і ми її продемонстрували у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках", – підсумував президент України.

Фото з сайту Європейського Союзу

Читайте також: Нападет ли Путин? РФ снова стягивает войска к границе Украины

"Ми – не лузери": розмова з директоркою Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW