"Цього дня головним символом є вода": історія свята Водохреще



Хрещення Господнє через перехід українських церков на новоюліанський календар відзначається 6 січня. За старим юліанським календарем Водохреще було 19 січня.

Водохреще є одним з найважливіших церковних свят – у цей день віряни відзначають хрещення Ісуса Христа в річці Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії. Цього дня головним символом є вода, саме тому більшість людей освячують її. Адже вірять, що освячена вода на Водохреща має цілющі властивості, нею можна вилікуватись від недуг. Тому її зберігають увесь рік і вона не псується.

На свято Богоявлення, 6 січня, на площі Ринок у Львові традиційно відбувся Чин освячення води. Як і торік, воду освятили військові капелани різних конфесій, які духовно супроводжують наших військовослужбовців. Упродовж дня львів’яни зможуть взяти свячену воду до своїх домівок.

Історія свята

Свято присвячене обряду хрещення Ісуса у річці Йордан у віці 30 років. Провів ритуал проповідник Іоанн Предтеча, якого після цього назвали Хрестителем. У трьох Євангеліях Нового Завіту (від Матвія, Марка і Луки) зазначено, що під час ритуалу небеса відкрилися і на Ісуса зійшов Святий Дух, який набув форми білого голуба. Таким чином усі присутні переконалися, що Ісус справді є Син Божий, тому свято також відоме під назвою Богоявлення.

Своїм вчинком Ісус показав, що обряд хрещення є священним та обов'язковим для кожного християнина – навіть для Сина Божого. Християни вірять, що з того часу вода в річці Йордан щороку на Водохреще змінює свою течію.

Вперше назва свята згадується у Літописі Руському в 1148 році: «У той же час Ростислав [Мстиславич] смоленський попросив дочку у Святослава в Ольговича за Романа, сина свого, до Смоленська. І виведено її з Новгорода-Сіверського в неділю по Водохрещах, місяця січня в дев’ятий день». 

Традиції Водохреща

На Водохреще існує багато різних звичаїв. В основному всі вони пов'язані з водою. Вважається, що у цей день вона набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. 

На Водохреще заведено вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах.

"Цього дня головним символом є вода": історія свята Водохреще, фото-1

Священники освячують воду на річках і озерах, після чого віряни поринають у воду, наслідуючи Христа. Також з освячених ополонок набирають воду – віряни переконані, що вона має цілющу і очищувальну силу.

Після того, як священник освятить воду на Йордана, її несуть додому, дають напитись рідним та кроплять домівку. Цю воду християни зберігають цілий рік.

Що треба знати про купання в ополонці

Купання в крижаній воді без підготовки може стати причиною проблем зі здоров’ям. Водночас, холодна вода загалом має добрий вплив на організм, за умови, що загартовуватись ви будете правильно і поступово.

Обов’язкова умова перед зануренням у воду – енергійна розминка. Не варто застрибувати у воду одразу: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не варто пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

"Цього дня головним символом є вода": історія свята Водохреще, фото-2

Безпечне перебування у крижаній воді – 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5 – 2 хвилин.

Після купання одразу зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття – зручним і бажано без шнурівок. Якщо у вас оніміли пальці рук, потримайте їх на шиї або животі декілька секунд, зігрійте подихом і продовжуйте одягатися.

"Цього дня головним символом є вода": історія свята Водохреще, фото-3

Ні в якому разі не пірнайте в ополонку, якщо у вас:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити);
  • захворювання серцево-судинної системи (вроджені та набуті вади серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії, перенесений інфаркт міокарда, важкий коронаросклероз, гіпертонічна хвороба ІІ та ІІІ стадії);
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон'юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • шкірно-венеричні захворювання;
  • наявність великих після опікових рубців.

Читайте також: Львівʼян запрошують на благодійний ярмарок



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW