Коли буде рішення щодо демобілізації? Голова РНБО дав роз'яснення



Голова Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов дав відкрите інтерв'ю журналістам.

Серед особливо болючих питань для українського суспільства було і питання про демобілізацію військових, які вже тривалий час без повноцінних ротацій і відпочинку захищають Україну на фронті.

- Як ви ставитесь до тези, що "воювати/служити доведеться всім"?

- Це аксіома, і не треба цьому дивуватися. Ми знаходимося в доволі складному світі, коли маємо захищати свою країну, маючи божевільного сусіда. Навіть коли відбудеться фрагментація Росії, ми маємо бути готові. А фрагментація Росії відбудеться обов'язково за нашого життя

- Нещодавно ексміністр оборони Британії Бен Воллес в колонці для The Telegraph написав: "Середній вік бійців на фронті — понад 40… Можливо, настав час переоцінити масштаби мобілізації України". Ви погоджуєтесь?

- У нас мобілізація почалася 24 лютого 2022 року, жодного дня не припинялася. І ми цього не приховуємо, на відміну від Росії.

Що стосується вікового цензу, то уявлення про війну, що це тільки окопи та перша лінія, – це уявлення про минуле.

Якщо у нас не буде сучасних засобів ураження, допомоги наших партнерів, то триматись лише за рахунок лінії фронту буде дуже-дуже складно. Тому ми отримуємо ATACMS, SCALP тощо, які в сучасній війні набагато ефективніші. Коли ви користуєтесь сучасною зброєю – вік не має значення. Уявлення, що в ЗСУ всі мають бути молоді – трошки скривлене.

Наше завдання зараз – спробувати вирішити декілька проблем. Максимально посилити ППО для захисту населення та об'єктів критичної інфраструктури. Отримати сучасне озброєння. F-16 – це не наша забаганка. Це про життя наших військових. Це принаймні хоча б про певний паритет в повітрі з Росією. Сучасні засоби ураження – це вже інша річ. Простий приклад. Коли пішли перші випадки знищення військових гелікоптерів РФ – то вдвічі-втричі зменшилася кількість польотів.

Відповідно, це життя наших хлопців і дівчат.

Але захищатися мають всі. Мати навички захисту, перш за все – себе.

- Коли буде рішення щодо демобілізації? Особливо тих, хто воює безперервно з першого дня великої війни. Чи є комплексне бачення у Ставки верховного головнокомандувача?

- Якщо виникає те чи інше питання, яке потребує розгляду на Ставці, кожен член Ставки має право надати в апарат РНБО свої пропозиції. Перш за все це стосується тих, хто безпосередньо має відношення до військової справи. Валерій Федорович Залужний, міністр оборони [Умєров] та генерал Шаптала постійно там присутні. Якщо вони подають до нас документи – ми не маємо права не розглянути.

- Тобто станом на зараз жодного документа, що стосується демобілізації військових, на Ставці не обговорювали?

- Ми можемо обговорити дуже багато речей, але якщо це має вийти в нормативно-правовий акт, тобто наказ верховного головнокомандуючого, то має бути офіційне подання до апарату РНБО будь-кого із членів Ставки.

- Відсутність рішення по демобілізації може прямо впливати на мобілізацію. Адже українці, які готові захищати Батьківщину, дивляться на досвід вже мобілізованих і ставлять своє рішення на паузу. Тому що йдуть воювати не в прогнозоване середовище з чітким порядком отримання спеціалізацій та відпусток. Рано чи пізно відсутність рішення може підірвати суспільство зсередини. Якщо вже не починає.

- Звичайно, я б дуже хотів, щоб всі відпочивали. У мене син так само питає: "Тато, а коли буде відпочинок?" Я кажу: "Синку, війна, служіть".

Хоча я розумію, що є втома і люди мають відпочивати. Я думаю, що, послухавши нашу розмову, члени Ставки, безпосередні військові, зроблять пропозиції, що мають бути визначені якісь правила.

Це не значить, що немає перепочинку. Бригади відправляються на відновлення. А є такі, яких звідти і не витягнеш, таке бажання воювати.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW