Тернистий шлях Пласту в Миколаєві: як розвивається осередок у південному місті, - ФОТО



Редакція 0512 три роки тому спілкувалась з Ганною Чмельовою щодо розвитку Пласту в Миколаєві. Тоді був лише етап зародження осередку саме в нашому місті.

Минуло три роки, за які українці пережили ковідні обмеження, а тепер і повномасштабне вторгнення росії проти України. Але це не завадило Пласту у Миколаєві розвиватись та згуртовувати дітей і дорослих. Саме тому редакція 0512 зустрілась з Ганною, аби дізнатися, що змінилось за ці роки та кого шукають до Пласту зараз.

Пласт у Миколаєві

Пласт у Миколаєві

Ганна каже, що за цей час у миколаївському осередку Пласту — Національної скаутської організації України змогли набрати гуртки юнаків — це одна з найважливіших виховних частин Пластового осередку на етапі становлення. Вона додає, що Пласт апріорі не може існувати без старших людей — тих, хто має вести за собою молодше покоління:

"Без виховників Пласт існувати не може. Перші роки ми активно працювали над тим, щоб Пласт ширився серед дорослих. Вже наприкінці 2021 році на Півдні пройшов кваліфікаційний вишкіл дійсного членства — це перший крок для людей з громади, щоб увійти в Пласт. Тоді нам вдалось набрати п’ятнадцять людей".

Пласт у Миколаєві

Пластунка розповідає, що на 2022 рік були великі плани. Ганна зазначає, що одного бажання дитини бути в Пласті — недостатньо. Вкрай важлива й зацікавленість батьків, які також мають брати активну участь у житті осередку пластунів.

"Щиро вірила, що у 2022 році буде великий поштовх у розвитку миколаївського Пласту, адже я бачила зацікавлених у тому батьків юнацтва й новацтва. Дитина може прийти зовні до Пласту, бо хтось зі знайомих її пластує, але цей вибір мають підтримати її тато й мама. У нас в регіоні не так легко йде розвиток Пласту, як, наприклад на Заході чи в Києві. Ми маємо свій тернистий шлях - з багатьма викликами, але вони нас не лякають, а навпаки мотивують рухатися лише вперед!"

Пласт у Миколаєві

Після початку повномасштабного вторгнення головне — зберегти те, що здобули за ці роки; тих пластунів, які прийшли, — говорить Ганна.

2022 рік був для всіх складний, і для миколаївського Пласту, зокрема, адже діти роз’їхались з батьками по всьому світові. Ті, хто планували пластувати в Миколаєві, зараз живуть в інших містах та країнах і продовжують свій пластовий шлях вже там

"Де б не поїхав мій пластун — я усюди знайду йому осередок Пласту. Я дуже люблю Пласт, я розумію скільки він дає дитині: українське середовище, самоусвідомлення того, хто ти є, спрямовує до саморозвитку та самозарадності".

Цього року до Пласту у Миколаєві активно почали долучатись дорослі.

"Мама однієї з юначок почала активно пластувати і це неймовірно тішить. Вона відвідує курси української, аби мати змогу стати виховницею в Пласті. Навесні 2023 року до нас долучились мама і юнак — вони були в евакуації на заході України, де й більш широко відкрили для себе пластовий рух, адже пластунами є їхні родичі. Довгоочікуваним подарунком для нашого осередку стало те, що до Миколаєва переїхала подруга Оксана, яка пластувала у Львові, і їй, як мамі, небайдуже патріотичне та й мовне середовище своїх дітей в нашому південному місті. Тому вона зголосилася набрати гуртки дітей-новаків, це 6-11 років. Закликаємо миколаївських батьків не втратити шанс, аби ваші дітки отримали нові навички комунікації, розвинути творчі здібності тощо разом з людиною, яка хоче ділитись чаром пластування з дітьми".

Важливою складовою пластової методики виховання — регулярність відвідування сходин (зустрічей), адже Пласт — це не просто гурток за інтересами:

"Це не якийсь туристичний гурток. Ні. Це все в комплексі. Діти мають ходити на сходини, у них є програма, яку треба опанувати. Є різні ступені зростання, що дає змогу пластунам ставати кращими!"

Пласт у Миколаєві

Пласт у Миколаєві відвідує до 25 дітей, віком від 4,5 і до 17 років. Пластуни розділені за віком: до 6 років - “Пташата”, “Новаки” - 6-11 років, “Юнаки” - 11-18 років, “Старші пластуни” - 18-35 років, та “Пластуни - сеніори” - від 35 років.

Є діти 4,5 роки - “Пташата”. Вони відвідують сходини з батьками. На сходинах пластуни співають, майструють, грають в різні ігри. Це “двіж” в україномовному середовищі, який направлений на плекання любові до України та отримання знань про нашу Батьківщину.

Сходини в Пласті мають відбуватись хоча б раз на тиждень, хоча можна і частіше. Пластуни Юнаки (11-18 років) мають достатній вік, аби самостійно планувати сходини згідно з своїми точками проб (те, що має вміти робити пластун).

Цього року більшість сходин відбувалися онлайн, адже ще не всі були повернулись до Миколаєва. За професією я бібліотекарка, тому більший акцент я приділяю просвітницькому напряму пластування. Але є і інші види діяльності у Пласті: життя й виживання у природі, військово-патріотичне виховання, спортивне вишколювання. Тому миколаївські пластуни дуже чекають на чоловіків в нашій команді виховників-волонтерів.

Пластуни влаштовують ватри, багато мандрують, тому важливо відпрацьовувати орієнтування на місцевості, туристичні навички. Також слід вміти в’язати вузли та розуміти, де і як варто використовувати їх на практиці. Звісно, одним з пріоритетів є вивчення історії України та рідного краю.

Для Пласту нам потрібні різні люди. Не обов’язково це має бути виховник. Ми готові співпрацювати з різними фахівцями, які можуть поділитися своїм досвідом з молоддю у ролі інструкторів. Це вже буде великою підтримкою нашого пластового осередку.

На жаль, приміщення, де могли збиратись пластуни у Миколаєві немає. До Великої війни збирались у бібліотеці, а в теплий період — на природі.

Нещодавно пластуни брали участь в екологічному квесті в парку Ліски, організованому знаною екологинею Інною Тимченко. У Пласті можна поєднувати різні активності, організовуючи сходини, головне, щоб це було дотично виховній пластовій методі. Можемо і до театру піти — це теж розвиток дитини.

Наразі для Пласту дуже важливим є набрати новаків (6-11 років), бо під цю вікову категорію вже є виховниця.

Є також наші юнаки старші, які мають досвід. У Пласті воно так і відбувається, що коли трохи старший провідник веде за собою менших. Наша місія — виховати юнацтво у правильному напрямку, щоб були спроможні вести за собою менших. Якщо юнаку 16 років, то він може стати впорядником 11-12-річним підліткам і займатись з ними. У скаутингу це вітається, коли немає сильної вікової різниці. Звичайно, нам треба і дорослі — для виховництва та адміністрування осередку.Ми не можемо зараз втратити виховання молоді, інакше за що воюють наші воїни з окупантами.

Пласт у Миколаєві

Перша місія Пласту для Миколаєва — направити вектор світогляду молоді на Півдні в інший напрямок та показати, що Миколаїв — не “руське місто”, а українське:

"Пласт на західноукраїнських землях зароджувався, коли не було України, як держави, але були українці. Хоча й жили під час панування Австро-Угорської імперії, але люди усвідомлювали, що вони є українці і творили українське. Зараз йде війна, і якщо ми не покажемо молоді, що ми українці, то за що ми стоїмо? Мені багато чого Пласт дав, і коли я бачу натхненну молодь — це дуже мотивує і мене до саморозвитку. Нам треба будувати наше місто, Україну, треба ті, хто це зробить. Треба виховувати дітей активними. Найголовніше виховати свідомих лідерів для розвитку нашої держави і Пласт дає таку можливість та усвідомлення".

Пласт у Миколаєві

Друзі, а ми додамо, що наразі Пласт запрошує до своїх лав діток від 6 до 11 років, юнаків 12-18 років, а також дорослих.

Батьки, якщо ви хочете, аби ваша дитина зростала в україномовному середовищі та всебічно розвивалась, то саме це і буде в Пласті. Більш детально тут: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3QgfQ_2ha8fxQ1n-tpcptwXG3z0_A-FNZGC71hlhxwYqm9w/viewform?usp=send_form.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW