Як зрозуміти, що в автівці "підкрутили" пробіг: експерт вказав на важливі деталі



Продавці вживаних автомобілів нерідко вдаються до таких махінацій, як "скручування" пробігу в бік зменшення. Теоретично за це можуть притягнути до відповідальності за статтею про шахрайство, але на практиці такі випадки є виключенням.

Це пов'язано з тим, що в Україні відсутні законодавчі норми, якими б передбачалось серйозне за це та за продаж автомобілів з підкрученим пробігом. Оскільки авто – майно власника, він може вчиняти різні дії з ним, зокрема змінювати показники одометра.

Найбільший ризик підробки пробігу – у бюджетних масових моделей. Менший ризик – у автомобілів преміум класу, адже вони часто оснащаються складною електронікою, якою пробіг фіксується по кільком джерелам.

Зазвичай пробіг підкручують, коли його показник наближається до величини 100 000 км. Тоді його змінюють приблизно вдвічі – до 50 000 км.

Як уберегтись від покупки авто зі "скрученим" пробігом

Фахівці розповіли, яких рекомендацій слід дотримуватись, щоб убезпечити себе:

  • купувати авто, яке постійно обслуговувалось у офіційного дилера чи у мережі автосервісів з відомим ім'ям;
  • перевіряти історію машини за базами даних перед покупкою (не варто відмовлятись від цього, шкодуючи грошей);
  • звертати увагу на "вторинні" ознаки пробігу: зношеність дисків, колодок, елементів салону, деталей підвіски тощо;
  • не довіряти розповідям на кшталт "бабуся лише їздила на дачу";
  • враховувати, що в середньому машина проїжджає 18–20 тисяч і більше км на рік (тому авто віком 10 років із пробігом 60 тис. км має насторожити).

Фахівці наголошують на необхідності більш суворого контролю над пробігом машин та давно пропонують внести відповідні зміни до законодавства. Але поки що доводиться убезпечувати себе від махінацій завдяки цим рекомендаціям.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW