Уже з липня 2023 податківці отримають нові повноваження: що буде з банківськими рахунками українців



Найближчим часом Українська державна податкова служба отримає доступ до банківських рахунків громадян. Це передбачається в рамках автоматичного обміну фінансовою та податковою інформацією з податковими країн Євросоюзу.

Що це означає для українців

Фахівці зазначають, що з прийняттям нововведень українські банки збиратимуть інформацію про рахунки платників податків інших держав в Україні та передаватимуть її в українську податкову.

Якщо виникатиме потреба, податкова передаватиме цю інформацію в податкові служби інших країн.

Передбачається, що після виявлення розбіжностей в інформації про доходи у податкової та відомостей про стан рахунків за автоматичним обміном, податкова надсилатиме запити щодо пояснень відносно джерел походження коштів.

Якщо з'ясується, що громадянин отримав незадекларовані доходи, податкові зобов’язання для нього будуть донараховані.

Коли запрацює механізм

Автоматичний обмін фінансовою інформацією має запрацювати з 1 липня 2023 року. Цей механізм стосуватиметься всіх — фізосіб-підприємців, юридичних та фізичних осіб.

Важливим нюансом є наступне: під час дії воєнного стану, якщо сукупний залишок або вартість усіх фінансових рахунків, власником яких є одна особа, не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів, тоді інформація, отримана в межах автоматичного обміну, не може бути використана податковим органом для нарахування податків.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW