"Пенсія сильно зросте ще двічі впродовж року, наближаються перерахунки виплат": експерти сказали, які українці одержать більше грошей, а які - ні



Нинішнього року, незважаючи на війну і тяжке становище з бюджетом, уряд вирішив індексувати пенсії українцям.

Як інформує "biz.today.ua", масштабна індексація відбулась у березні цього року. Крім того, 2023 року підвищення пенсій пройде ще двічі. Однак деякі категорії пенсіонерів залишаться усе ж із колишніми виплатами: їм ніякої індексації чекати не варто.

У березні відбулося наймасштабніше підвищення пенсій. Виплати індексували 10,5 млн осіб. При цьому відсоток індексації становив 19,7. Проте це не означає, що щомісячні виплати пенсіонерам зросли майже на 20%. Справа в тому, що індексація торкнулася лише розрахункових пенсій українців. При цьому всі надбавки і доплати, які вони одержують на додаток до розрахункової пенсії, не індексувалися.

Друге підвищення пенсій відбудеться вже у червні. Цього місяця зростуть виплати працюючих пенсіонерів, яким у березні не індексували пенсії. При цьому їм підвищили виплати ще з квітня. Тому в червні вони отримають перерахунок одразу за три місяці: квітень, травень і червень.

Ще одне підвищення пенсій буде в липні. Тоді відбудеться індексація для трьох категорій пенсіонерів, яким не індексували виплати у березні.

У 2023 році буде ще два підвищення пенсій: в ПФУ розповіли, кому більше грошей не дадуть

У липні можуть розраховувати на індексацію такі категорії пенсіонерів:

держслужбовці;

науковці;

працівники органів місцевого самоврядування.

Проте навіть за ці три підвищення не всім пенсіонерам переглянуть цьогорічні виплати. Зокрема, підвищення пенсій не торкнеться таких категорій:

працюючих пенсіонерів, в яких із часу попереднього перерахунку ще не минуло 24 місяці;

пенсіонерів, які отримують виплати вище за встановлений максимум у 20 930 грн;

колишніх працівників прокуратури;

тих, хто отримує не пенсії за віком, а щомісячне довічне грошове утримання (наприклад, судді).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW